Afbeelding
Beeld: Welzijn Scheveningen

“Nieuwe vrijwilligers zijn welkom”

Het Vrijwilligerspunt Scheveningen, onderdeel van Welzijn Scheveningen, is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Of je nou jong of oud bent, een uurtje per week of meer uren beschikbaar bent en wat je ervaring ook is, iedereen is welkom.

Welzijn Scheveningen is er voor alle inwoners van Stadsdeel Scheveningen. De vier wijk- en dienstencentra bieden verschillende diensten en organiseren doorgaans voor alle leeftijden dagelijks aantrekkelijke activiteiten. Daarbij is het Sociaal Werk en Jeugdwerk actief in de wijken. Het uitvoeren van de activiteiten wordt gedaan met de hulp van vele enthousiaste vrijwilligers en zijn er ook nieuwe vrijwilligers nodig. Nicole de Bruijn, vrijwilligerscoördinator: “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers om aan de toenemende (hulp)vragen te voldoen en om het verloop van vrijwilligers op te vangen. We hebben nu ruim 500 vrijwilligers binnen Welzijn Scheveningen.”

Op dit moment zijn er 25 vrijwilligersvacatures bij Welzijn Scheveningen. Joop Duinkerk, vrijwillige intercedent: “We hebben bijvoorbeeld mensen nodig voor ‘Bezoek aan huis’, dat zijn vrijwilligers die zelfstandig wonende senioren bezoeken. Daarnaast zoeken we onder andere vrijwilligers voor onze Particuliere Vervoersdienst, de Boodschappendienst, de Klussendienst en vrijwilligers die willen helpen bij bijvoorbeeld de administratie van buurtgenoten.” Er is voor iedereen die zich wil inzetten als vrijwilliger wel een plekje. Of je nou gepensioneerd bent, tijd over hebt naast werk of studie, een uitkering hebt, of wil re-integreren. Ook mensen met een rugzakje zijn welkom. “Wij denken in mogelijkheden, en kijken wat er kan. In een persoonlijk kennismakingsgesprek kijken we waar iemands talenten liggen, welke ervaring mensen hebben en wat ze leuk vinden om te doen.”

Als vrijwilliger doe je iets voor andere mensen. Maar je krijgt er ook veel voor terug. Nicole: “Onze vrijwilligers geven aan dat het voldoening geeft om iets voor een ander te betekenen, dat ze zich nuttig voelen en waardering krijgen, en dat het leuk is om nieuwe mensen te leren kennen.” Daar komt bij dat vrijwilligers die bij Welzijn Scheveningen ingeschreven staan, verzekerd zijn en begeleiding krijgen van een verantwoordelijk medewerker. Daarnaast biedt Welzijn Scheveningen verschillende activiteiten en voordelen, waaronder een verjaardagsattentie, een kerstpakket en de Vrijwilligerspas.

Eén van de vrijwilligers binnen Welzijn Scheveningen is Hermine Swarte, die zich al sinds 2003 inzet. Binnen het Couvéehuis, één van de wijk- en dienstencentra van Welzijn Scheveningen, is zij vrijwillig docent Nederlandse taal en geeft zij af en toe fietsles. Daar ontmoeten mensen  uit allerlei culturen elkaar en leren zij de Nederlandse taal op een informele manier. Daarbij zijn deelnemers uit het verleden zich ook gaan inzetten in het Couvéehuis, wat erin geresulteerd heeft dat er tegenwoordig onder andere Spaanse les, Engelse les, dansles en Italiaanse les wordt gegeven. Hermine gaat elke keer met veel plezier naar de lessen toe. ‘‘Dat komt door de vrijheid die ik krijg om de lessen te geven en de ondersteuning die ik van Marja (red. Locatiemanager Couvéehuis) krijg. Daarnaast haal ik voldoening uit het ontmoeten en in contact komen met verschillende culturen én zien dat deelnemers zich de Nederlandse taal steeds meer eigen maken.”


Iedereen kan zich aanmelden bij Welzijn Scheveningen. Nicole: "Er wordt dan zo snel mogelijk een persoonlijk kennismakingsgesprek ingepland en als je wilt, kun je op korte termijn aan de slag.”