Intocht Sinterklaas

Aanstaande zaterdag komt Sinterklaas weer aan in Nederland. Na een geheime binnenkomst afgelopen jaar in verband met de coronamaatregelen, kan dit jaar de goedheiligman weer aan de haven verwelkomd worden.

Om alles in goede banen te kunnen leiden én aan de geldende coronamaatregelen te kunnen voldoen, wordt er dit jaar gewerkt met toegangsbewijzen voor de aankomst in de haven. 5000 kaarten zijn hiervoor beschikbaar en zijn vanaf dinsdag te reserveren via de website: www.sinterklaasindenhaag.nl.


Ook nieuw is de Pakjesboot070 waarmee de Sint de Scheveningse haven komt binnenvaren. De oude Pakjesboot070 was aan vernieuwing toe en de nieuwe Pakjesboot070 voldoet weer helemaal aan alle huidige eisen. Het programma in de haven start om 10.30 uur en zal rond 12.00 uur worden afgesloten.


Om 13.00 uur start de rijtoer, waarbij Sinterklaas een aantal winkelstraten zal bezoeken. De rijtoer is dit jaar wat korter én zal beginnen op de Frederik Hendriklaan. Rond 17.00 uur eindigt de rijtoer in de Grote Marktstraat in het centrum.




Veilige losloopgebieden

De gemeente Den Haag gaat geld vrijmaken voor veilige losloopgebieden voor honden. Dit dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren.

"Al jaren zetten wij ons in voor veilige uitlaatplekken voor honden. We zijn daarom enorm blij dat er eindelijk geld voor vrijgemaakt wordt", aldus Robin Smit, raadslid Partij voor de Dieren.


Haagse hondeneigenaren klagen er al jaren over. Er zijn in de stad maar weinig plekken waar een hond los mag lopen. Veel van die plekken zijn onveilig, bijvoorbeeld naast een drukke weg, zonder hekje. Robin Smit: "Een losloopgebied zonder omheining naast een drukke weg is niet veilig voor honden, automobilisten en fietsers. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Deze plekken gaan we nu veiliger maken."


De grootste gevarenzones voor honden zijn al onderzocht, dankzij een eerder aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren. Smit: "We weten nu precies hoe de gebieden veiliger te maken, bijvoorbeeld door hekken te plaatsen om de velden. De gemeente moet dus gaan investeren."


Het verbeterplan voor deze losloopgebieden kon echter niet worden uitgevoerd, omdat er geen geld beschikbaar was. "We moeten altijd knokken voor iedere cent voor dierenwelzijn, terwijl er jaarlijks 2 miljoen aan hondenbelasting binnenkomt", aldus Smit. De PvdD diende deze week daarom aanvullend een voorstel in om genoeg geld te reserveren voor het plan. Dit voorstel haalde een meerderheid in de gemeenteraad. Daarmee worden het komende jaar meerdere losloopgebieden veilig gemaakt.