Afbeelding
Beeld: Haags Gemeentearchief

Gemeente wil oude winkelpanden koesteren

Algemeen

De gemeente Den Haag wil 30 winkelpanden aanwijzen als monument. Het college van burgemeester en wethouders zette eerder hiervoor een procedure in gang.

Vanaf 2010 liet de gemeente onderzoek doen naar de winkelarchitectuur in Den Haag. Daaruit bleek dat er veel bijzondere panden zijn met cultuurhistorische waarden die de gemeente wil beschermen voor toekomstige generaties. De meeste van de 30 winkelpanden staan in de binnenstad en in het Zeeheldenkwartier. Maar ook op Scheveningen zijn twee winkelpanden te vinden, die de gemeente een monumentstatus wil geven: Keizerstraat 145 en Stevinstraat 249-259. Een bijzonder pand komt op een gemeentelijke monumentenlijst te staan als het gebouw geen nationale betekenis heeft, maar wel van plaatselijk of regionaal belang is.

De bouwjaren lopen uiteen van 1823 tot 1960 en de bouwstijlen daardoor ook. De winkelpanden en -puien laten veelal de architectuurstijlen en bouwtechnieken van een bepaalde periode zien. Het toont de smaak van de tijd. Winkelpanden en -puien zijn daardoor kwetsbaar voor vervanging door nieuwe technieken en stijlen. Door de panden aan te wijzen als monument, blijven ze met hun unieke kenmerken behouden voor toekomstige generaties.

Opvallend is dat het winkelpand aan de Keizerstraat enkele jaren geleden juist die unieke uitstraling heeft teruggekregen, nadat het vele jaren verstopt is geweest. De prachtige muurschilderingen zijn achter schrootjes te voorschijn gehaald en de moderne winkelpui is vervangen voor een naar het originele raam van rond 1900 lijkend exemplaar.