Afbeelding
Beeld: Richard Groenstege

Schevenings voetbal-icoon Leen de Graaf

Bij vele voetbalverenigingen uit de Haagse voetbalhistorie kwam je vroeger Scheveningse voetballers tegen. Ook bij de v.v. Texas DHB was dit het geval. Sterker nog, bij deze Haagse voetbalclub speelde misschien wel de beste Scheveningse amateurvoetballer ooit! Zijn naam: Leen de Graaf.

Over Leen, zowel op het veld als in de zaal en later ook succesvol trainer, zou ik wel een heel boek kunnen schrijven. Ik ga het hier nu alleen maar even over zijn voetballoopbaan op de velden hebben.


Leen de Graaf (1951) groeide op in de Markensestraat. Als rasecht straatvoetballertje werd hij op 10-jarige leeftijd lid van Duindorp SV. Al snel bleek Leen een veelbelovend talent te zijn want op 16-jarige leeftijd werd hij gescout door Hsv ADO. In 1971 debuteerde hij zelfs als contractspeler bij FC Den Haag. Leen was een technisch vaardige centrale middenvelder, had inzicht, was balvast en in voetbaltermen gezegd ‘tweebenig’. Een genot om naar te kijken dus! Door zijn stijl van voetballen werd hij in die tijd ook wel de Haagse Willem van Hanegem genoemd.


Gezelligheid

Toch zou het supertalent in twee jaar tijd slechts 23 wedstrijden in de hoofdmacht van FC Den Haag spelen. Dit had twee oorzaken. Als eerste was Leen best wel blessuregevoelig en bovendien voelde hij zich niet echt op z’n gemak in het profwereldje. Leen was namelijk een levensgenieter en miste zijn vrienden. In zijn tijd bij FC Den Haag speelde hij vaak stiekem met z’n gabbers bij De Havenboys mee. Gezelligheid kende toen geen tijd en zodoende besloot hij zijn contract bij FC Den Haag in te leveren en bij zijn maatje Leen Rog bij Texas DHB te gaan voetballen. Meer van zijn Scheveningse vrienden, zoals onder andere Karel Oosterbaan en Ben de Roode, volgden zijn voorbeeld.


Leen werd de spil bij Texas DHB, toen spelend op het één na hoogste amateurniveau, waar alles om draaide. Deze club was het levende bewijs dat gezelligheid en prestaties wel degelijk goed samen gingen. Zijn hoogtepunt was toch wel op 3 juni 1980, toen Texas DHB de allereerste Haagsche Courant Cup veroverde. Op 33-jarige leeftijd moest Leen de Graaf noodgedwongen stoppen met voetballen en besloot hij het trainersvak in te gaan.


Voetbal en gezelligheid was Leen zijn leven. Het mooie is dat anno 2021 de Scheveningse kern van Texas DHB nog bijna wekelijks elkaar opzoekt om dan gezamenlijk een biertje te drinken. En dan komen vanzelfsprekend al die mooie herinneringen en anekdotes van toen ter sprake.


Voor mijn gevoel is Leen de Graaf eigenlijk te vroeg geboren want in de huidige tijd had hij met zijn voetbalkwaliteiten misschien miljonair geweest. Of hij daar nou gelukkiger van was geworden is vraag twee. Ik denk het namelijk niet.