Afbeelding
Beeld: Dick Teske

“Het zou zonde zijn als dit koor zou verdwijnen”

Het verenigingsleven is de afgelopen twee maanden weer langzaamaan uit een diepe slaap van zo’n anderhalf jaar ontwaakt. Of het nu om zangkoren, muziekbands of buurtverenigingen ging, het bijeenkomen van grote groepen en optredens waren lange tijd uit den boze. Nu zijn de meeste repetities hervat en worden de eerste optredens ingepland. De Scheveninger duikt in het verenigingsleven en laat zien hoe Scheveningen zich herpakt.

Het Schevenings Vissersvrouwenkoor is in september ook weer gestart met de repetities. “Gezien de ruimte wilden we graag repeteren in de Oude Kerk”, vertelt voorzitter Tini den Heijer. “Maar die konden niet garanderen dat de ruimte elke woensdag beschikbaar was, omdat de kerk nu ook dienst doet als evenementenlocatie. Dus zijn we uiteindelijk weer in wijkgebouw Rehoboth, aan de Nieuwe Laantjes, terechtgekomen.”

Naast het Vissersvrouwenkoor oefent ook het Shantykoor Scheveningen in de ruimte. Tini vervolgt: “Om de 1,5 meter afstand tussen de mensen te kunnen waarborgen, hadden zij de stoelen diagonaal opgesteld in de ruimte, dus zo zijn we ook gestart. Vorige week zijn de stoelen weer teruggezet in de oude opstelling, dus we kunnen weer als vanouds repeteren.”


Dracht

Net zoals vele andere koren in Nederland heeft het Schevenings Vissersvrouwenkoor ook te maken met vergrijzing. “Dit was voor de coronapandemie al een probleem voor ons, maar het afgelopen 1,5 jaar heeft een flinke tol geëist op ons koor”, legt Tini uit. “Een aantal mensen zijn vanwege gezondheidsredenen gestopt en er is ook geen nieuwe aanwas gekomen. Op dit moment hebben we een groep van zo’n 30 dames, die nog altijd graag zingen in dracht. En we zijn druk aan het repeteren voor ons eerste optreden sinds het voorjaar van 2020, op 14 december aanstaande.”

Specifiek voor het Schevenings Vissersvrouwenkoor zijn natuurlijk de optredens in de authentieke Scheveningse dracht. Tini: “Ik kan me voorstellen dat dat een drempel is voor mensen. Ze hebben bijvoorbeeld geen eigen dracht of weten niet hoe ze het moeten aantrekken. Maar dat hoeft absoluut geen belemmering te zijn om bij het koor te komen. Ik heb zelf nog genoeg dracht in huis om dames te kleden en er is genoeg kennis binnen het koor van het op de juiste manier dragen van de dracht om nieuwe koorleden daarmee bij te staan.”


Welkom

Na ruim 65 jaar is het hoofddoel van het Schevenings Vissersvrouwenkoor nog steeds het vertolken van geestelijke liederen, maar tegenwoordig schuwen de dames een meer ongedwongen repertoire niet. Het koor staat onder leiding van dirigente Astrid Oudewaal. Daarnaast verzorgt Kees Spaans de vaste muzikale begeleiding. “We zingen nog allemaal met veel plezier en het zou zonde zijn als dit koor, dat ons culturele erfgoed tijdens elk optreden uitdraagt, zou verdwijnen. Dames van alle leeftijden zijn van harte welkom!”, aldus Tini.


Nieuwsgierig geworden of het zingen in dracht wat voor je is? Ga langs bij de repetitie op woensdag, van 20.00 tot 22.00 uur, in Rehoboth aan de Nieuwe Laantjes 127. Of neem contact op met één van de bestuursleden. Kijk voor meer informatie op www.vissersvrouwenkoor.nl.