Afbeelding
Beeld: PR

Strijkers Metropole Orkest met Scheveningse Concertmeester in De Oude Kerk

Jazz- en klassieke muziekliefhebbers komen op vrijdagavond 26 november volledig aan hun trekken in de Oude Kerk. Strijkers van het Metropole Orkest vloeien samen met de Jazz van pianist Rob van Bavel en zijn trio. De Scheveninger sprak met de in Scheveningen-Dorp opgegroeide Concertmeester/violiste van het Metropole Orkest Arlia de Ruiter en de Scheveningse gitarist van het jazztrio, Vincent Koning.

Arlia de Ruiter is geboren en getogen in de Ankerstraat. Haar vader was visser. Omdat het in de jaren ’60 in een ieder zichzelf respecterende familie wenselijk was dat iemand het orgel bediende en de psalmen op zondag begeleidde, is haar oudste broer orgel gaan spelen. “Dit werd opgepikt door de voorzitter van het Hofstad Jeugd Orkest”, begint Arlia. Zij hoorde dat mijn broer muzikaal was, maar vertelde mijn moeder dat zij eigenlijk geen orgel nodig had maar een hobo. Zo ging dat ook bij mij. Ik had geen flauw idee voor een instrument; de voorzitter vond een viool evenwel bij mij passen. Mijn andere broer wilde trompet spelen, maar kreeg uiteindelijk een hoorn in zijn handen gedrukt. Het kwam erop neer dat zij op deze wijze haar orkest invulde naar wat zij nodig had”, lacht Arlia.

Arlia vertrok uit Scheveningen op 8-jarige leeftijd, maar heeft er levendige herinneringen aan. “Het dorpse is zo mooi. En de zee natuurlijk. Ik herinner mij ook de witte lakens voor de ramen wanneer er iemand was overleden. Dat deden ze volgens mij om geesten buiten te houden.”


Vanuit haar christelijk nest is Arlia opgegroeid met Bach. Toch voelde zij zich meer in de wieg gelegd voor lichte muziek. “Na het Conservatorium in Den Haag volgde ik lessen bij Davina van Wely, Erno Olah en Jacques Hofman. Allen zijn belangrijk geweest en wisten mij los te laten op het moment dat het moest. Door mijn broer ben ik bij het Metropole Orkest terechtgekomen. ‘Je moet eens een keer gaan proefspelen’, zei hij. Dat deed ik eerst bij het Promenade Orkest in Hilversum. Dat was niet mijn kopje thee. Noodgedwongen deed ik auditie bij het Metropole Orkest. Die baan heb ik gelukkig gekregen. Nu ben ik Concertmeester. Het is de baan van mijn leven.”

De naam Metropole Orkest is een internationaal begrip. Hoe verklaart Arlia dit? “Het is de pure passie van ons allen. Wij zijn een hechte, vaste groep; familie eigenlijk. En het element improviseren speelt een grote rol. Bij klassieke muziek is daar weinig ruimte voor. Dit is het enige orkest ter wereld dat in een vaste samenstelling speelt en door het improviserende aspect de ruimte heeft om die muziek tot leven te brengen.”


Arlia maakt graag muzikale uitstapjes met haar collega-strijkers. Het concert in de Oude Kerk is daar een goed voorbeeld van. "Het is een bijzondere samenwerking. De arrangementen zijn met heel veel zorg en liefde in elkaar gezet.”

De op Scheveningen woonachtige gitarist Vincent Koning kan dat beamen. "Wij geven echt een uniek concert dat past in de prachtige ambiance van de Oude Kerk. Met ons trio 'The Ghost, The King and I' zijn wij steeds meer de klassieke kant opgegaan; stukken van Debussy, Ravel en Bach omgezet naar een jazztrio, zonder de klassieke thema's te verliezen. Bach sluit goed aan op Bebop. Rob van Bavel had composities en arrangementen gemaakt, waar wij strijkers aan wilden toevoegen. Zo is de samenwerking ontstaan met, in eerste instantie, het volledige Metropole Orkest. Uiteindelijk heeft Rob de stukken omgezet naar een kleinere setting. De liefde voor zowel jazz als klassieke muziek komt duidelijk aan de oppervlakte”, aldus Vincent.

Dit concert is georganiseerd door Podium Aan Zee in de serie Jazz Flavours en vindt plaats op vrijdag 26 november om 20.00 uur in de Oude Kerk, Keizerstraat 8. Kaarten via www.podiumaanzee.nl.