Afbeelding
Beeld: PR

Oud-marineman pleit voor veilig monument

Oud-marineman Arie Niemeijer (87) is al jarenlang op 4 mei aanwezig bij de herdenking bij het Indië-monument voor de omgekomen Haagse militairen in dienst van het Nederlands Koninkrijk tussen 1945 en 1962, aan de Ver Huëllweg. "Ik zorg dat de bloemstukken klaarliggen en geef die aan de hoogwaardigheidsbekleders die een krans bij het monument leggen."

Hoewel hij te jong was om zelf in het voormalig Nederlands-Indië te hebben gediend, is de band met het monument groot. "Er staan twee van mijn buurjongens, Mansveld en Matze, op het monument. Ik was een klein ventje toen hij vertrok en weet nog goed dat hij tegen zijn ouders zei: 'Het is maar voor 1,5 jaar', maar hij kwam nooit meer terug. Het is belangrijk dat deze jongens herdacht blijven worden."

Problematisch is dat het monument op een glooiing staat. Elk jaar weer ziet Arie de vrouwelijke hoogwaardigheidsbekleders met hun hakken diep in het gras wegzakken. "En de oudere nabestaanden hebben grote problemen om bij het monument te komen om de naam van hun dierbaren op te zoeken en bloemen neer te leggen. De meeste moeten ondersteund worden en het is al een paar keer fout gegaan", aldus Arie.

Het liefst ziet Arie dat er een recht plateau komt, zodat de mensen zonder problemen voor het monument kunnen staan. "Ik heb hier al meerdere brieven over geschreven aan Defensie en begin dit jaar heb ik een gesprek gehad met de toenmalige minister Bijleveld, maar zij is al weer weg. Mijn hoop is nu gevestigd op de burgemeester, misschien kan hij zorgen dat er bij dit monument weer veilig herdacht kan worden."