Afbeelding
Beeld: Dick Teske

De paden op, de lanen in

De herfstvakantie voor de schoolgaande kinderen is in volle gang en nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, wordt er weer van alles georganiseerd om met de kids naar toe te gaan. Denk bijvoorbeeld aan vele leuke voorstellingen en workshops van kunstfestival De Betovering. Geen zin in een binnen-activiteit? Trek er in het wisselvallige herfstweer op uit en ga op pad in de nabije natuur!

Merijn van Grieken, van Het Haagse Groen, zette zes mooie herfstwandelingen op een rij: 


Japanse Tuin

“Absolute topper is natuurlijk de Japanse Tuin in park Clingendael. De grootste en oudste Japanse Tuin van Nederland is tijdens de coronapandemie 1,5 jaar gesloten geweest en gaat gelukkig dit najaar weer open. Tot en met zondag 31 oktober is de tuin open, van 10.00 tot 16.00 uur. Vanwege de kwetsbaarheid van de tuin, zijn maximaal honderd bezoekers toegestaan."


Park Clingendael

“Park Clingendael is een echt wandelpark. De meeste paden zijn verhard en daardoor is het landgoed heel toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Je kunt twee wandelroutes volgen van verschillende afstanden. Ook is er een ruiterroute door het duinbos van Clingendael. Achter de oudhollandse Tuin ligt de verboden dijk; het Favoriete Groen van actrice Anne-Mare Jung. Het is een sprookjesachtige plek: ‘Ik heb het gevoel dat er elk moment kabouters uit hun holletjes tevoorschijn kunnen komen’, zegt Anne-Marie. Kabouters hebben we nog niet gezien, maar eekhoorntjes en paddenstoelen wel.”


Sint Hubertuspark

“Op steenworp afstand van Madurodam ligt een voor het grote publiek vrij onbekend bos. Of eigenlijk een duinrestant met verharde paden en open zandvlaktes. Voor dieren is het een paradijsje: lekker rustig. Sint Hubertuspark is een park met hoogteverschillen waarbij je beenspieren wel een beetje aan het werk worden gezet. Na een klimmetje op een lange trap heb je vanaf het hoogste punt, de Bloedberg, uitzicht over de stad en Scheveningen.”


Monumentale Bomenroute

“Den Haag heeft iets meer dan 1.250 bomen met een monumentale status. Daar zijn we trots en extra zuinig op. Daarom hebben we de wandeling ‘Groen met historie!’ gemaakt langs deze oude bomen. De wandeling begint bij de Gevangenpoort. Je wandelt langs de 111 linden en 4 kastanjes aan de Lange Vijverberg naar het statige Lange Voorhout, waar 340 monumentale bomen staan. Verder loop je langs Paleis Noordeinde, de Paleistuin, de Grote Kerk om te eindigen bij de Korte Vijverberg. Neem een zakje mee om onderweg kastanjes te rapen.”


De Scheveningse Bosjes

“De oudste gemeentelijke monumentale boom staat in de Scheveningse Bosjes bij de Waterpartij. Het is een eik die meer dan 300 jaar oud is. Moet je voorstellen wat deze boom allemaal heeft ‘meegemaakt’. Aan de Ary van der Spuyweg ligt een leuke zandspeeltuin en een tof skatepark. Wandel vandaaruit lekker door naar de Prof. B.M. Teldersweg. Daaraan ligt de Waterpartij, waar je het Indisch Monument en de Ver Huellbank kunt vinden. Vanaf de Waterpartij kun je trouwens doorwandelen naar het Westbroekpark en het Rosarium.”


Het Haagse Bos

"Als je ergens de geschiedenis kunt voelen, is het in het Haagse Bos. Niet alleen waren de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog actief in het bos, al eerder werden op de Bloedheuvel executies uitgevoerd en duellen uitgevochten. Je kunt in het Haagse Bos ook op zoek gaan naar het mini-oerbos. Niet alleen lieten de Duitsers het stukje oerbos ongemoeid, je ziet er ook het oerlandschap van Nederland in terug: hogere zandranden met daarbinnen een moeras. Voor de kinderen zijn er twee geweldige speeltuinen: Speelbos Huttenbos naast de grote vijver of het Speelbos Robin Hood met touw- en hangbruggen, een kabelbaan en een klimwand.”


Op de website van Het Haagse Groen, www.hethaagsegroen.nl, heeft Merijn nog twee mooie aanbevelingen staan om te gaan wandelen. Daarnaast vind je hier ook de ‘Big 5' van de herfst én schreef stadsecoloog Martin over trommelstokken.

Afbeelding