Afbeelding
Beeld: Dick Teske

“We kijken met ons gezin terug op een warm welkom"

Na een vacaturetijd van ruim twee jaar heeft de Prinses Julianakerk in Scheveningen-Zuid weer een vaste wijkpredikant. Op 4 juli vond de bevestigings- en intrededienst van ds. Bernard van Vreeswijk plaats, waarmee een einde kwam aan de periode waarin ds. Dirk-Jan Thijs deze taak heeft waargenomen. Tijd om kennis te maken.

Vanwege de vakantie en zijn aansluitende studieverlof tot en met 31 augustus, is van ds. van Vreeswijk in september echt begonnen aan zijn taken binnen de Prinses Julianakerk. “Onze zomervakantie stond vooral in het teken van de verhuizing. We kijken met ons gezin terug op een warm welkom vanuit de gemeente en vanuit de buurt. De vensterbank stond bijvoorbeeld vol kaarten. We hebben de inzet van gemeenteleden erg gewaardeerd om de verhuizing binnen korte tijd rond te krijgen.” Het gezin bestaat uit zijn vrouw Eline, en zijn zoons Ruben (17), Marten (15) en Jesse (12), en zijn dochter Anne (9), die allemaal nog thuis wonen.


Kennismaking met gemeente

De kennismaking met de gemeente vond plaats toen de coronamaatregelen nog van kracht waren. “Daardoor heb ik online kennis gemaakt met de gemeenteleden. Voordeel was dat we elkaar steeds in kleine groepjes ontmoetten, waardoor ik de mensen goed heb leren kennen. Het beeld dat ze toen van de Julianakerk schetsten, bleek ook de praktijk te zijn.”


Opleiding Theologie

Tijdens zijn middelbareschooltijd was ds. van Vreeswijk al geboeid door theologie. “Maar het idee om predikant te worden heb ik altijd een beetje afgehouden. Is het wel wat voor mij, en het is voor jongeren vaak niet echt stoer om dominee te worden. Ik ben toch theologie gaan studeren en pas in mijn stageperiode kreeg ik echt het gevoel dat het predikantschap mijn plek zou worden in het leven.” Na zijn studie was ds. van Vreeswijk eerst hulppredikant in Amsterdam en Delft, voordat hij bij zijn eerste gemeente kwam. “Dat was in Sluipwijk, dat het Reeuwijkse plassengebied omvat. Als gemeente is Sluipwijk onderdeel van Reeuwijk, maar kerkelijk is de wijk zelfstandig gebleven.” Hij is daar tussen 2001 en 2009 predikant geweest, waarna hij beroepen werd in Hattem.


Prinses Julianakerk

In Scheveningen-Zuid kwamen voor ds. Bernard van Vreeswijk twee dingen samen. “Wat mij raakte, is het verlangen dat er is om in een omgeving waarin de gemeente steeds kleiner wordt, toch in volle overtuiging deze plek in te blijven nemen, en het evangelie te blijven delen en er voor de mensen te zijn. Dat was ook de vraag aan mij of ik hiermee kon helpen. En dat sloot heel mooi aan bij waar ik in Hattem al over nadacht. Waar ligt, nu ik vijftig ben, de roeping voor de rest van mijn leven. Mijn conclusie was dat ik heel graag in een gemeente terecht wilde komen die heel bewust zijn plek inneemt in de omgeving en kerk wil zijn in een tijd waarin zij klein geworden is. Het was dan ook een bewuste keuze om in Duindorp te gaan wonen.”


Gemeenschap versterken

Ds. Bernard van Vreeswijk wil werken aan een hechte gemeenschap binnen Scheveningen-Zuid. “Ik wil daarvoor samen met de gemeenteleden plannen maken. We willen ons met God verbinden, jongeren aan elkaar verbinden en jong en oud aan elkaar verbinden. Daarvoor hebben we onder andere de catechisatievorm ‘Follow me’ gekozen, waarbij de nadruk ligt op het samen volgen van Christus. We investeren daarom ook in de relatie met elkaar en betrekken oudere gemeenteleden bij de catechisatie. De jongeren worden in groepjes ingedeeld met ieder een eigen mentor. Het is ook mooi om te merken dat jongeren makkelijk andere jongeren meenemen.”