Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Beken kleur op Nationale
Groente- en Fruitdag

Het gebeurt niet vaak dat de drie groente- en fruitspecialisten de tijd hebben om samen te komen. Maar met Nationale Groente- en Fruitdag 2021 in aantocht konden Gilliam Koot, Jan Brand en Richard Gelauff toch een momentje vinden om gezamenlijk hun blik te geven op het thema van dit jaar.

Op donderdag 14 oktober, Nationale Groente- en Fruitdag 2021, staat namelijk de ‘Ga voor kleur Break’ centraal, waarbij door het snacken met groente en fruit de welbekende middagdip eruit gaat. Alle drie de groente- en fruitspecialisten hebben een andere tip om die middagdip te bestrijden. “Voor mij is de ideale middagsnack de Westlandse Druif. Het is een heerlijk regionaal product”, zegt Jan. Gilliam maakt liever een heerlijke maaltijdsalade: “Boordevol verse kleurrijke groenten. Heerlijk!” Richard laat het traditionele bruine boterhammetje voor de lunch nog niet in de steek. “Maar als beleg doe ik er wel lekker een geprakte banaan of geprakte aardbeien op.”


Stijgende trend

De eerste helft van 2021 laat zien dat de eerder ingeslagen trend van meer groenten en fruit kopen door Nederlandse consumenten zich doorzet. Van januari tot eind juni kochten huishoudens 4 procent meer verse groenten en 3 procent meer fruit dan een jaar geleden. Gemiddeld groeide de consumentenaankopen van het hele assortiment groenten en fruit met 4 procent ten opzichte van 2020.


De eerste helft van 2021 heeft niet geleid tot grote verrassingen in de Top-10 meest verkochte producten vergeleken met vorig jaar. Tomaat blijft met een aandeel van 10 procent van het totaal verkochte gewicht, verreweg de meest gekochte groente. In de eerste jaarhelft zijn 2 procent meer tomaten gekocht dan vorig jaar. De ui staat op de tweede plaats. Nederlandse consumenten kochten van januari tot en met juni 16 procent meer uien dan een jaar terug. 

Komkommer (+3%) en wortel (+1%) ontlopen elkaar niet veel qua verkoop en staan op plaats 3 en 4. Paprika maakt de top-5 compleet. Deze groente was in 2020 één van de sterkste stijgers en ook in 2021 nam de verkoop toe. Tot en met juni dit jaar kocht de Nederlandse consument 3 procent meer.


De banaan (+1%) veroverde de eerste plaats in de Top-10 aankopen fruit. Op korte afstand gevolgd door de appel (-5%) die in andere jaren meestal op de eerste plaats staat. De oorzaak wordt gezocht in de kleine Nederlandse appeloogst in 2020. Dit gaf hogere consumentenprijzen en minder prijsacties dan vorig jaar. De perenconsumptie stond de afgelopen jaren wat onder druk. Daar kwam de eerste helft van dit jaar verandering in. Nederlanders kochten 20 procent meer. Door het koude voorjaar was de internationale aanvoer van zomerfruit vertraagd. Dit was ook gunstig voor de perenverkoop. 

Naast peren waren blauwe bessen (+14%), kiwi's (+14%), druiven (+11%) en citroenen (+10%) populair in de eerste helft van het jaar.


Vakmensen

Vanwege corona zag de branche een flinke toename in de onlineverkoop van groente- en fruit. Toch merkten de drie ondernemers in het stadsdeel Scheveningen dat ook in de winkel de toeloop niet onverminderd was. “Het is eigenlijk opmerkelijk dat in een relatief klein gebied als Scheveningen nog drie vakmensen met een eigen groente- en fruitwinkel te vinden zijn”, merkt Jan treffend op. Zo blijkt Scheveningen niet alleen qua vis op de kaart te staan, maar ook vanwege het aanbod in groente en fruit.