Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Bijeenkomst over het Schevenings belang bij de verkiezingen

Afgelopen week was de bijeenkomst van ‘Schevenings Belang’ in De Mallemok over het Schevenings belang bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het bestuur van de vereniging had een aantal thema’s geïnventariseerd, die leidend waren bij de discussie en die werd geleid door voorzitter Jaap Spaans.

Het eerste punt is direct een heet hangijzer op Scheveningen: betaalbare woonruimte. “Het is onbegrijpelijk met welke snelheid de sociale huurwoningen verdwijnen. Hoog Lindoduin is na renovatie in feite geliberaliseerd omdat de huur plus servicekosten te hoog zijn om in aanmerking te komen voor huursubsidie. Op Duindorp worden ook vele woningen op de Duinstrip geliberaliseerd als ze vrijkomen. Onze gemeenteraad laat het gebeuren dat onder andere woningcoöperatie Vestia dit kan doen.” Daarnaast constateerde Schevenings Belang dat de gemeenteraad de eigen opgelegde norm van 30% sociale woningbouw niet nakomt bij nieuwbouwprojecten zoals op het Norfolkterrein.

Een ander heikel punt is de bereikbaarheid en het verkeer op Scheveningen. Dit geldt met name in de zomermaanden en bij evenementen. “Dan willen vele bezoekers met de auto naar Scheveningen, maar als ze merken dat er geen parkeerplek is, dan is de weg terug moeilijk te vinden. Parkeergarages alleen zijn niet de oplossing, een passende aanrijroute en bewegwijzering daarnaartoe ontbreekt veelal. Ook scooters en fietsen hebben een parkeerplek nodig. In feite ontbreekt het aan een visie voor deze problemen.” Schevenings Belang ziet dat de gemeente erover praat, maar geen plan ontwikkelt om deze problematiek op termijn op te lossen. Zijdelings werd de opmerking geplaatst; wanneer zit Scheveningen nu vol? Niemand wist of er een rapport is waarin wordt berekend hoeveel personen Scheveningen nu op het strand en boulevard met zijn terrassen op een fatsoenlijke manier kan herbergen.

Daar op inhakend werd de overlast besproken. Dat het soms druk is, begrepen de aanwezigen, maar: racen, op stoepen fietsen en rijden, buitensporig lawaai maken, vuil overal neergooien, wildplassen en poepen valt in een andere categorie. Voor het laatste is een oplossing: openbare toiletten; en voor de andere punten: handhaving. Iedereen vond dat als de gemeente iets onderneemt dat werkt, ze dat dan ook moet voortzetten. De keerzijde is wel dat de politie de wijkagenten uit de wijk trekt om rond de boulevard in te zetten. Dat vond men, kon niet de bedoeling zijn.

Hieraan gerelateerd kwam naar voren dat met de vele fietsen en scooters, die men parkeert op de stoep, dit een probleem veroorzaakt voor mindervaliden alleen of met een begeleider. Ze worden gedwongen de rijbaan te nemen. “Nu heeft Scheveningen veel smalle stoepen, dat is een feit maar mogelijk dat er met elkaar wat bewustzijn kan worden opgeroepen bij de burger. Bovendien heeft de gemeente op Scheveningen nog op vele hoeken van stoepen de stoeprand niet verlaagd ten behoeve van onze mindervaliden”, valt de aanwezigen op deze avond.

Net voor het zomerreces verstuurde de gemeente naar de Commissie Ruimte een voortgangsdocument ten aanzien van de ‘Kust Gezond’. “De bijlage daarvan was de adder onder het Scheveningse gras: een vierde haven. Voor de zoveelste keer lijkt het of de gemeente het er weer door wil drukken. Bij oudere plannen kon dit alleen worden gerealiseerd indien op een groot gedeelte van het Stille Strand woningen worden neergezet.” De aanwezigen laten weten dat het Stille Strand stil moet blijven.


Het was een geslaagde bijeenkomst waarbij van de veertien politieke partijen in de Haagse gemeenteraad drie politieke partijen vertegenwoordigd waren op deze avond. Zij zaten driftig te schrijven bij de diverse opmerkingen die werden gemaakt.