Afbeelding
Beeld: Dick Teske

"Bewoners zijn hét wapen in strijd tegen ondermijning"

Sinds juli heeft de Scheveningse haven een nieuwe wijkagent. Evert-Jan Rusticus heeft het stokje overgenomen van wijkagent Mike Roeleveld, die op zijn beurt de oude wijk van Evert-Jan heeft overgenomen in het Renbaankwartier. De nieuwe wijkagent Zeehaven, die opgroeide op en rond de Friese Meren en het wad, voelt zich in het Scheveningse havengebied als een vis in het water.

Vanuit zijn werkplek in de wijk bij het kantoor van Rederij Trip aan de Dr. Lelykade heeft Evert-Jan goed zicht op het reilen en zeilen in de Tweede Haven. Evert Jan vertelt dat hij Scheveningen een prachtig werkgebied vindt omdat er zoveel gebeurt. In de zomer is het enorm druk met toeristen uit alle windstreken en erg gezellig vanwege de vele horecagelegenheden en natuurlijk de haven met de visserij en de visafslag. “In Scheveningen gebeurt altijd wel wat.” Naast alle drukte en gezelligheid gebeurt er meer in en rond de haven en helaas zijn dat ook zaken die het daglicht niet altijd kunnen verdragen. Ondermijning vindt ook hier plaats.

Ondermijning is volgens de wijkagent een ingewikkeld woord. “Het is ook niet makkelijk uit te leggen, maar eigenlijk gaat het om allerlei criminele zaken die schuren tegen of verweven zijn met de maatschappij”, legt Evert-Jan uit. “Veel mensen vinden zoiets nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’ en denken ‘dat gebeurt hier niet’ of ‘dat heeft toch niets met mij van doen’, maar het is hier wel degelijk aan de gang en het kan de gewone bewoners én ondernemers ook raken.”


Witwassen

Overlast door de ‘dealertjes op de hoek van de straat’ herkennen de mensen wel, weet Evert-Jan uit ervaring. Ondermijning valt de mensen meestal ook wel op, al zal het niet direct een belletje laten rinkelen. Vaak valt het kwartje pas achteraf. “Als voorbeeld gebruik ik altijd mijn buurman hier tegenover: Albatros Hengelsport, want iedereen kent hem. Het pand ernaast staat leeg, stel dat een criminele organisatie dat pand koopt of huurt en ook een hengelsportzaak daar begint. Voor de omgeving lijkt het een normale winkel, maar criminelen gebruiken de zaak om geld wit te wassen en verkopen hun waar ver onder de normale verkoopprijs. Albatros kan hier niet mee concurreren en het kan ze uiteindelijk zelfs de kop kosten. De criminele hengelsportzaak is ook geen lang leven beschoren, die wordt opgedoekt voordat ze opgemerkt worden. In die tijd hebben ze veel zwart geld wit gewassen omdat ze een fictieve opbrengst hebben opgegeven bij de belasting. Wanneer daar alle kosten en belasting afgehaald wordt, is het zwarte geld wit geworden. Dan heeft één criminele onderneming, een hardwerkende ondernemer gedupeerd, zijn klantenkring en uiteindelijk ook de buurt omdat er weer twee lege panden zijn. Zo werkt criminaliteit door in de gewone maatschappij.”


Bewoners

De aanpak van ondermijnende criminaliteit is in heel Nederland integraal, de politie kan het immers niet alleen. Dus ook niet in Den Haag. De politie werkt in het Scheveningse havengebied daarom nauw samen met natuurlijk de gemeente Den Haag, Douane, Koninklijke Marchaussee en de NVWA. De directe verbinding met zee en de verscherping van controles in andere nabijgelegen (grote) zeehavens, maakt Scheveningen aantrekkelijk voor criminelen.

Evert-Jan: “De mensen die denken ‘dat gebeurt hier niet’, die kan ik meteen uit de droom helpen: het is al hier, het gebeurt. Er zijn recentelijk genoeg voorbeelden geweest die te linken zijn aan ondermijnende criminaliteit, denk bijvoorbeeld aan drugs die gevonden wordt aan boord van een schip of voertuigen die gezien worden en waarvan we weten dat de eigenaren niet bepaald van onbesproken gedrag zijn.” Volgens de wijkagent zijn bewoners een belangrijke schakel in de opsporing van ondermijning. “De mensen die hier wonen en werken kunnen als geen ander zien wat er in en uit gaat of door het gebied heen komt. Zij merken op dat er een ‘raar bootje’ op een aparte tijd binnenloopt. Zij zien de voertuigen die zich verdacht ophouden bij een loods. En ik hoop echt van harte dat die mensen het melden wanneer ze iets zien wat afwijkt van een normaal straatbeeld.”


Melden

Evert-Jan zit nog volop in zijn kennismaking met het gebied. “Ik probeer even langs te gaan bij elk bedrijf en ga ook naar de VVE-vergaderingen van de appartementencomplexen hier rond de haven. Dat is niet alleen om mezelf voor te stellen, maar ook direct om mensen in te lichten over hoe wij elkaar kunnen helpen. En uitleg te geven wat nou die tekenen zijn van ondermijning.”

Er zijn verschillende opties om een melding te maken bij de politie. “Uiteraard kunnen mensen gewoon even binnenlopen bij Trip als ik er ben. Ik ben er gemiddeld twee a drie dagen in de week alleen niet de hele dag door omdat ik natuurlijk ook surveilleer in de wijk. Wanneer ik in het gebouw ben, staan de politievlaggen buiten. Verder is Meld Misdaad Anoniem, via telefoon: 0800-7000 een goede vertrouwde optie. Als er niet direct actie is vereist dan kun je ook altijd bellen met 0900-8844, hier kan je ook een terugbelverzoek voor de wijkagent aanvragen. Ik ben verder actief op Twitter @wa_Zeehaven en via www.politie.nl kan men mij rechtstreeks mailen. En uiteraard het belangrijkste, bij heterdaad: bel 1-1-2. Dan kunnen mijn collega’s en ik direct actie ondernemen.”