Afbeelding
PR

Dutch Surffestival aan de Scheveningse kust gaat van start

Het Beach Stadium, gelegen aan het Noordelijke Havenhoofd, is een ambitieuze organisator op sportgebied. Onze 'eigen surfroots’ mogen hierbij niet ontbreken. Samen met partners Exventure, Den Haag Topsport én lokale ondernemers heeft Beach Stadium een dijk van een evenement in het leven geroepen: het Dutch Surffestival, waar de surfsport én surfcultuur elkaar in de herfstvakantie ontmoeten op zowel professioneel (nationale kampioenschappen) als recreatief niveau.

Van zaterdag 16 tot en met zondag 24 oktober is de Scheveningse kust het toneel voor alle surfvarianten die je maar kunt bedenken. Het volledige programma is om te smullen voor zowel actieve surfsporters als liefhebbers die graag als toeschouwer aanwezig willen zijn. Hoe is dit bijzondere spektakel tot stand gekomen? Operations & Commercieel Manager van het stadion, Daan van Beurden, praat ons bij. "Wij hadden als Beach Stadium al langer de wens om op surfgebied weer iets moois te doen op Scheveningen. De jaren '80 waren de piektijden van het windsurfen, met Robbie Nash, Björn Dunckerbeck en Stephan van der Berg als toppers die deelnamen aan het WK en de Pro Tour op Scheveningen. Wij hebben een unieke surfspot, waar we zeker in de beginjaren veel aanzien hadden als surfplek. Dat ebde helaas weg na een jaar of 10, maar met dit festival willen wij die tijden graag laten herleven. De Noordzee is allround, geliefd door surfers in brede zin vanwege de verschillende weerscondities. Wij onderscheiden ons ook als mooie badplaats met goede faciliteiten en organisatietalent. Alle voorwaarden zijn aanwezig om het Dutch Surffestival tot een internationaal event te maken.”


Programma Dutch Surffestival

Met Exventure (organisator van sportevenementen, red.) heeft Beach Stadium het initiatief genomen om een festival te organiseren, waarbij alle surfvormen aan bod komen. In wedstrijdvorm, waaronder een Nederlands Kampioenschap Golfsurfen, maar ook voor de ‘fun'. Volgens Daan is er één grote noemer: "De liefde voor de zee. En zo de hele surfscene aan elkaar knopen. Het evenement is vanuit de sport opgebouwd, met daaromheen een mooi toegankelijk randprogramma. Voor zowel gevorderden als beginners, jong en oud, zijn er de hele week surfclinics en masterclasses van professionals, zoals bodyboarden, golfsurfen, suppen, windsurfen, kitesurfen en de nieuwste variant ‘foilen'. De ochtenden zijn met workouts meer gericht op surffitheid en wat betreft wedstrijd en Nationale kampioenschappen kan men genieten van absolute toppers in diverse disciplines.”


Lokale partners en livemuziek

Het Dutch Surffestival is een uitstekend voorbeeld van een lokaal participatieproject. Alle clinics en activiteiten worden ingevuld door lokale samenwerkende, Scheveningse (en Haagse) partners, zoals Aloha, Hartbeach, The Shore en Jumpteam. Daan: "Om die specifieke surfvibe en -scene te creëren hebben wij deze lokale partners nodig. Dat is de basis van alles. Ook de livemuziekoptredens worden gedurende de week gegeven door bekende Scheveningse en Haagse artiesten. Op zaterdag 16 oktober bijvoorbeeld is het gelijk raak met shows van onder andere Pat Smith, DJ Friss, AVA NOVA en Offshore & Coen! Dat vindt hier in ons paviljoen plaats en buiten hebben wij een overkapping met heaters en lekker eten en drinken. Daarnaast is er gezorgd voor tal van andere activiteiten, zoals een surf art-gallery, clinics Water Safety en kinderactiviteiten. Kortom: een feest voor de surfsport!”


Continuïteit

Beach Stadium en zijn partners willen de grote behoefte aan een groot surfevenement op Scheveningen continueren. Het Dutch Surffestival wil zich organisch ontwikkelen de komende jaren, waarbij in 2021 het fundament gelegd wordt door een aantal Nationaal Kampioenschappen aan elkaar te koppelen. Daan hierover: "In de loop der jaren zullen steeds meer internationale surfdisciplines toegevoegd worden aan het Dutch Surffestival, om zo te bouwen aan een jaarlijks terugkerende traditie in de herfstvakantie op Scheveningen.”


Informatie en Inschrijven

Alle informatie over het Dutch Surffestival, van zaterdag 16 tot en met zondag 24 oktober, vind je op www.dutchsurffestival.nl. Wil je graag deelnemen? Via deze website kun je je inschrijven voor clinics en wedstrijden. Ook voor de volledige muziekprogrammering én inschrijvingen van gratis lessen voor schoolkinderen kun je hier terecht. Houdt ook de socials van het festival en The Hague Beach Stadium voor alle updates in de gaten. Het Dutch Surffestival vindt plaats rondom het Beach Stadium bij het Noordelijk Havenhoofd.