Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Kunst op Scheveningen bestaat 10 jaar

In januari 2022 bestaat Kunst op Scheveningen (KopS) tien jaar. Deze vereniging van op Scheveningen wonende of werkende kunstenaars is door haar vele activiteiten uitgegroeid tot een vaste waarde in het dorp. Gryts Lootsma, de eerste voorzitter van KopS en Kika Notten, de huidige voorzitter, vertellen over de start en over de activiteiten en de toekomst van de vereniging.

KopS is in 2012 begonnen als netwerk van op Scheveningen wonende of werkende kunstenaars. Gryts: “We voelden de behoefte om samen te komen, ervaringen uit te wisselen en ons werk te tonen. Maar we vonden het ook belangrijk dat we ons als kunstenaars niet afzonderden van de maatschappij. Daarom was het organiseren van culturele, maatschappelijke en educatieve projecten meteen al een belangrijk onderdeel van onze activiteiten. Toen we tien jaar geleden startten in een winkelpand in de Keizerstraat, hebben we ook meteen contact gezocht met de voorzitter van de BIZ Keizerstraat, om te kijken of we gezamenlijk activiteiten konden organiseren. Er is in die jaren een prettige samenwerking ontstaan. Zo zijn er in 2013 onder leiding van KopS voor Vaderdag mokken beschilderd en voor Moederdag zo’n 100 T-shirts prachtig versierd.”


Kunstroute

Sinds 2012 organiseert KopS om het jaar een Kunstroute. De kunstenaars stellen een weekend lang hun atelier of huis open voor bezoekers en verzorgen een maand lang een tentoonstelling in Muzee Scheveningen. Daarnaast zijn ze betrokken bij veel projecten die er de afgelopen tien jaar op Scheveningen zijn georganiseerd. Gryts: “Eén van onze eerste projecten was voor Vlaggetjesdag, waarbij we kinderen en ouderen begeleidden bij het samen schilderen van vlaggetjes. En in 2013 hebben we geholpen bij het verstrekken van koffie en lunches voor 300 vrijwilligers die in het kader van ’200 jaar Koninkrijk’ de landing van de Prins van Oranje naspeelden in historische kleding. We ontvingen hen in de galerie waar we een expositie rond dit thema hielden. ”


Enquête

Kika Notten is sinds januari 2020 voorzitter van KopS. “Ik werd meteen geconfronteerd met corona. We konden in die tijd niet veel organiseren, maar het heeft het bestuur ook tijd gegeven om goed na te denken over de richting die we op willen met de vereniging. In tien jaar verandert er het een en ander, dus we hebben een enquête gehouden onder de leden om uit te vinden waar wij ons accent willen leggen in de komende jaren. Iedereen vindt het belangrijk om de Kunstroutes en thematentoonstellingen te organiseren. We willen elk jaar een evenement waarmee we ons kunnen profileren, naar buiten toe en naar elkaar toe. Daarnaast vindt iedereen het belangrijk om elkaar te blijven ontmoeten. We hebben volgende week zondag eindelijk weer onze eerste fysieke bijeenkomst.” Gryts: “Geweldig.”


Huisvesting

Vanaf 2012 maakt KopS gebruik van leegstaande winkelpanden in de Keizerstraat, waarin de leden exposeren; eerst op nummer 118, en later op nummer 149. De laatste jaren zat de galerie in het oude schoolgebouw op nummer 71c, maar dat moesten ze begin dit jaar verlaten. Gryts: “Als je een galerie hebt in de Keizerstraat, voeg je iets toe aan je omgeving. Mensen kunnen zo naar binnen lopen en als je ook nog een kopje koffie kunt aanbieden is dat geweldig.” Kika: “We hebben nu dus geen plek meer in de Keizerstraat om samen te komen en te exposeren en dat is heel jammer. We zijn op zoek naar een nieuwe ruimte, en het liefst weer in de Keizerstraat. Ook zouden we graag uit de antikraaksfeer willen, want dat geeft een hoop onzekerheid. Met een eigen plek zullen wij meer kunnen bieden aan de bewoners en bezoekers van Scheveningen en daarmee kleur geven aan de omgeving.”


Toekomst

Nu de coronatijd bijna voorbij is, richt KopS zich op de toekomst. Kika: “We willen weer met nieuwe energie en een frisse blik aan mooie projecten werken. We vinden het belangrijk dat we zichtbaar zijn. We hebben een nieuw logo en gaan de website moderniseren. We hebben als cadeau aan de leden filmmaker Rutger Lysen gevraagd om van elk lid een ‘one minute’ film te maken. In één minuut vat hij de kern van het kunstenaarschap samen. Die filmpjes komen op de website te staan. En naast het vinden van een mooie ruimte in de Keizerstraat, hopen we ook jonge kunstenaars aan ons te kunnen binden, zodat we continuïteit kunnen bieden.”