Schrap bureaucratische

eisen zonnepanelen

In ongeveer de helft van de straten in Den Haag is voor het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak een (omgevings-)vergunning nodig. Wat GroenLinks betreft moet daar per direct mee gestopt worden.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns: “Met het aanvragen van een vergunning moeten allerlei soorten tekeningen ingeleverd worden en meer dan 100 euro aan leges betaald worden. Dit vormt een enorme drempel voor bewoners die hun huis willen verduurzamen en hun energierekening naar beneden willen brengen. Het gemeentebestuur moet alles in het werk stellen om dit soort onnodige barrières weg te nemen.”

Grote delen van de stad zijn zogenaamd beschermd stadsgezicht, waaronder Scheveningen. Daar dient een vergunning aangevraagd te worden voor zonnepanelen, ook al zijn deze niet zichtbaar vanaf de straat en is er op geen enkele wijze sprake van hinder. GroenLinks heeft hier eerder aandacht voor gevraagd, maar nu is de maat vol.

Kapteijns: “Ik was op bezoek bij mensen in de Hamerstraat, vallend onder beschermd stadsgezicht centrum. Deze bewoners wilden via de website van de gemeente meer informatie inwinnen, maar raakten compleet verstrikt in de bureaucratie. Als klap op de vuurpijl werd hun vergunningaanvraag om onduidelijke redenen afgewezen. Zo spannen we het paard achter de duurzame wagen.”

 Kapteijns heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.