Haagse Vaccinatieweek

Afgelopen zondag is de Tweede Haagse Vaccinatieweek afgetrapt door wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid en jeugdarts Esther Kuipers van het Centrum Jeugd & Gezin Den Haag. Onder het motto ‘Voor jezelf voor elkaar’ benadrukt Den Haag opnieuw het belang van vaccineren.

De Tweede Haagse Vaccinatieweek maakt onderdeel uit van het Aanvalsplan Vaccinaties, dat wethouder Kavita Parbhudayal in 2019 lanceerde. Sindsdien gaat het voorzichtig de goede kant op met de vaccinatiegraad in Den Haag. Uit onderzoek van het RIVM naar de vaccinatiegraad in 2020 blijkt dat de eerder ingezette stijging van de vaccinatiegraad onder de allerjongste jeugd van Den Haag doorzet. Bij de HPV-vaccinaties zagen we een stijging van maar liefst 14%.

"Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet”, zegt Kavita Parbhudayal. “Voor de hele G4, dus inclusief Den Haag, geldt dat de vaccinatiegraad nog altijd onder het landelijk gemiddelde blijft. Ronduit mooi zijn de cijfers voor Haagse zuigelingen. Maar zorgelijk vind ik de cijfers voor kleuters en tieners. Als wethouder wil ik tot het uiterste gaan zodat onze kinderen in vrijheid, veilig en gezond kunnen opgroeien. De Eerste Haagse Vaccinatieweek, vorig jaar, leverde veel positieve reacties op. Ook dit jaar ligt de nadruk op objectieve informatievoorziening over het belang van vaccineren."

Veilig en gezond opgroeien kan alleen als voldoende kinderen gevaccineerd zijn. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Alleen zo beschermen we de kinderen die nog niet gevaccineerd zijn en dragen we bij aan een gezonde leefomgeving voor alle inwoners.