Afbeelding
Beeld: June Kromjongh

Cape Heima

Het zal de kenners niet zijn ontgaan. De stuurhut van de oude vistrawler Cape Heima in de tweede haven staat voorop het schip, in plaats van achterop. Het is een van de aanpassingen die de vorige eigenaar deed, nadat het schip uit de visserij werd gehaald.

Meer dan 40 jaar voer de twintig meter lange vistrawler op de Baltische zee, waar het allerlei soorten platvissen ving. Tot het niet meer kon concurreren met de grotere zusterschepen. De familie, van wie het schip al die tijd was, besloot het in te zetten voor sportvissen. Een business die jarenlang voor inkomsten zorgde, totdat ook dat niet meer genoeg geld in het laatje bracht. En zo vond een liefhebber hem, in bar slechte staat.


Droom

“Getuige de foto’s heeft hij er heel veel liefde in gestopt”, vertelt Rolf Nielsen, die sinds vier jaar eigenaar is van de vistrawler. “Het schip was flink versleten.” De vorige eigenaar knapte het casco compleet op, timmerde het schip eigenhandig opnieuw in, toverde de visruimen om tot hutten, en haalde een oude stuurhut van een ander schip af en zette dat op de voorplecht. De prachtige ingetimmerde stuurhut met teak hout zorgt voor een weidse blik van 360 graden vooruit. Naast stuurhut, gebruikt Rolf deze plek graag als werkplek.

Hij is bijzonder blij met het schip. “Ik ben opgegroeid met varen”, vertelt de Deen, die al jaren voor zijn werk door Europa, Amerika en Afrika reist. “Mijn vrouw en ik hadden eigenlijk als droom om een schip te kopen dat we zelf zouden afbouwen, maar toen kwam deze op ons pad. We hoefden het alleen nog cosmetisch aan te passen naar onze eigen wensen en stijl. En we hebben de naam aangepast. ‘Heima’ is IJslands. Met ‘Cape’ ervoor kreeg het een exotisch tintje.”


Community-gevoel

Het schip heeft een motor van het merk Deutz van 300 pk, en vaart 7 tot 8 knopen per uur. “Het is een heel sterk en stabiel schip, dat bijna beweegt als een ferry”, vertelt Rolf. “Een erg fijne zeegang.” Hij geniet naar eigen zeggen erg van Scheveningen. “Het is een heerlijke plek, zo dichtbij zee en het strand. Het is veilig en we voelen ons hier als buitenlander altijd heel welkom. Scheveningen geeft een beetje gevoel van een community. En je bent zo in Den Haag, we zijn heel erg blij hier.”

Naast de Cape Heima, heeft Rolf ook nog een Grand Banks van 36 voet, waar hij graag met zijn gezin door Nederland mee kruist. Afgelopen zomer voeren ze zelfs naar Parijs, waar ze het schip achterlieten om daar binnenkort weer heen te gaan. "We varen altijd het hele jaar door”, zegt hij. "Als het koud wordt, doen we gewoon lekker de kachel aan. Het is altijd heerlijk op het water, je bent zo dichtbij de natuur en je bent flexibel. We houden erg van deze levenswijze.”