Afbeelding
Beeld: PR

Franse schilder Gregory Dubus uit Scheveningen exposeert 30 jaar kunstwerken

De van origine Franse kunstenaar Gregory Dubus is al behoorlijk wat jaren gevestigd in Nederland, waarvan de laatste 13 jaar op Scheveningen. Hier geniet hij van ons dorpse leven met de zee en het strand binnen handbereik; voor hem het beste van twee werelden. Voor zijn werk reisde hij de hele wereld rond. Zijn vrije tijd vulde Gregory met tekenen, wat later uitmondde in schilderen. In retrospectief (30 jaar!) toont de kunstenaar van 2 oktober tot en met 7 november zijn uitzonderlijke werk in een volledig zelf opgezette expositie.

Amper 4 jaar oud kreeg Gregory Dubus een kleurboek. Vanaf dat moment moest er elke dag een tekening gekleurd zijn voordat hij van tafel ging. Pas sinds zijn studietijd zag Gregory er een vorm in, doordat hij abstracte kleurfiguren tekende op de achterkant van kartonnen kantoormappen. Zijn werk als IT-expert bracht hem in zowat ieder land op deze aardbol. "Maar ieder moment van vrije tijd, in een bar, hotelkamer of waar dan ook, haalde ik zo'n kantoormap uit mijn tas om tekeningen te maken. Mijn professionele leven heb ik echter nooit vaarwel gezegd. Ik bleef realistisch en wilde niet het diepe inspringen als fulltime kunstenaar. Het resultaat hiervan was dat ik een Dr. Jekyll and Mr. Hyde-leven leidde: een drukke job overdag en het maken van kunst erna.”


Stijl

Zijn werk over 30 jaren ontwikkelt zich in een stijl van ‘Geometric Abstract Works van Coloring Art tot Folder Art, Triangle Art en Evolution Art'. Zelf ziet Gregory er geen reden achter. Wel zijn identiteit. "Al mijn tekeningen en schilderijen representeren mijn persoonlijkheid; degene wie ik ben. Ik maak driehoeken, waarbij ik erachter kwam waarom ik dat doe. 'Triangle' is het Franse woord voor driehoek. Misschien is het vergezocht, maar als je de R weghaalt dan zeg je fonetisch Toi - Jij in het Frans. Als je de T weghaalt, dan zeg je in het Frans Roi - is Koning. Ik geef hiermee mijn ouders weer. Moeder levendig en energiek, vader krachtig en geduldig. Ik ben de top van de driehoek en in de tegenovergestelde karakters van mijn ouders vind ik mijn persoonlijkheid. Dat is de basis voor mijn werk.”


Prijzen

Pas 4 jaar geleden koos Gregory ervoor om zijn werk te exposeren via kunstcollectieven waarbij hij zich aansloot. Die communicatie leverde hem mooie awards op, zoals ‘Artist of the year 2018', ‘Coup de Cœur’ en de ‘David Michelangelo International Prize’. En zojuist is hij op de hoogte gesteld van zijn nominatie als finalist van de ‘Global Art Award’. Een grote eer. "Juryleden zien blijkbaar een unieke stijl in mijn werk. Uiteindelijk voelde ik de aandrang om mijn 30-jarig schilderjubileum te exposeren.


Expositie

Het gevolg van jarenlang niet exposeren, is het in voorraad hebben van vele kunstwerken die Gregory nog nooit getoond heeft. Zijn verjaardag benut hij door een cadeau (zijn expositie) te geven in plaats van te ontvangen, waarbij hij laat zien waar zijn kunst was en waar het uiteindelijk naartoe leidde. Een opvallende breuk in zijn kunstenaarsleven ligt hieraan ten grondslag. Het bedrijf in Frankrijk dat de kartonnen kantoormappen produceerde waar Gregory de achterkant van gebruikte om op te schilderen, ging failliet. "Hierdoor ben ik een aantal jaar gestopt met schilderen. Simpelweg omdat elke andere kantoormap op de achterkant een logo of naam gedrukt had. Zo kon ik geen tekeningen meer maken tijdens mijn reizen! Ik begon daarom met iets nieuws. Mijn oude tekeningen ben ik opnieuw gaan schilderen. De hoofdstructuur behield ik, maar de inhoud veranderde ik. Zodoende ontstond een nieuwe vorm van kunst: Evolution Art. Ik probeer te laten zien hoe iets was (mijn oude tekeningen), dat evolueert in een nieuw schilderwerk. Die relatie van recycling en de band met mijn persoonlijkheid vanuit het ouderschap, wordt duidelijk in de expositie. Zo vind ik mijzelf weer uit.” Gregory zal iedere bezoeker graag te woord staan om zijn kunst toe te lichten.


Exeptional Art Exhibition

De bijzondere kunst van Gregory Dubus kunt u bekijken van 2 oktober tot en met 7 november aan de Korte Vijverberg 2, vlak naast het Mauritshuis. Openingstijden zijn iedere donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 2 oktober van 17.00 tot 19.00 uur. Iedereen is welkom.