Afbeelding
Beeld: Harry Oostveen

Lonneke Furst, een vulkaanuitbarsting van ideeën

Wie ooit in het Westbroekpark wandelde, kon zomaar op een zomerse dag de vrolijke bakfietswinkel van Lonneke Furst tegenkomen, afgeladen met handgemaakte kettingen, ringen en andere snuisterijen. Tot 10 jaar geleden een lelijke kink in de kabel kwam. Lange tijd bleef het daarom stil rond de Scheveningse van Limburgse komaf. Maar nu is ze terug van weggeweest. De creativiteit is er weer. Nieuw is het assortiment Schevenings handwerk dat zijn weg vindt naar de koper.

Bepaald makkelijke jaren waren het niet voor Lonneke die in het verleden graag met haar bakfiets eropuit trok om haar waar te slijten in het park of bij een evenement. Ze legt de onvrijwillige tussenpauze van een vol decennium kort uit. “Ik ben hoog-sensitief. Hierdoor ging ik te veel voelen, waardoor angsten ontstonden. Dat resulteerde 10 jaar geleden in straatangst. Dat werd heel heftig. Jarenlang hing ik alleen thuis rond en bleef ik in bed. Ik ging weleens naar de Keizerstraat voor een drankje en daarna meteen terug naar huis. De medicijnen die ik ervoor kreeg werkten niet echt. Ik kreeg er steeds meer van, maar daardoor raakte ik mijn creativiteit en levenslust kwijt. Ik werd een ander persoon, maar ik was het me niet bewust. In al die jaren kreeg ik geen enkel idee.”

Op advies van een bekende stopte Lonneke met de pillen. “Anderhalf jaar geleden begon ik met afbouwen. Binnen vier maanden kreeg ik een explosie van ideeën, alsof er tien jaar tegelijk uitkomt!” Ze wijst naar een houten kaartenrek, afgeladen met zelfontworpen kaarten met leuke teksten. Op de grond staan dichte dozen met vrolijke hebbedingetjes. Veelal objecten die niets met Scheveningen te maken hebben. “Heb ik allemaal in een jaar gemaakt. Mijn webshop www.kaartenendametjes.nl staat helemaal vol!” De straatangst is niet helemaal verdwenen. “Ik ben nog aan het vechten met mezelf”, aldus Lonneke.


Handwerk

Katalysator achter de spontane ontbranding van creativiteit, is haar vriend Ruud, die ze nog tijdens haar ziekzijn ontmoette. “Hij voorziet klokken van het Scheveningse logo en maakt Scheveningse placemats, allemaal hobbymatig. Hij is me tot steun en door hem ging ik Scheveningse producten maken, op geheel eigen wijze.”

Op een poef staat een bak met Schevenings handwerk. We zien vuurtorenoorbellen, ringen met de drie gekroonde haringen, een armband met het Scheveningse vissersvrouwtje, een sleutelhanger met een meeuwenkop, een jakobsschelp met aan de binnenkant een afbeelding van de vuurtoren. “De bewerkte schelp maak ik middels decoupage, waarbij het dunste deel van een servet dient als transfer voor een geprinte afbeelding”, legt Lonneke uit. “Ik heb ook oesters te koop met binnenin de afbeelding van de drie haringen of een vliegende meeuw.”

De Scheveningse koopt de ruwe waar online in en voegt thuis met de hand de typisch Scheveningse elementen toe. Zo kan je online Scheveningse sieraden of postkaarten van Lonneke vinden, in sepia-kleur of delfts blauwe tinten. Er zijn ook kaarsen met het dorpswapen, aangebracht met transferpapier. Wederom biedt Ruud achter de schermen de helpende hand. “Hij doet op zijn werk al het printwerk.”


Lekker anders

De ideeën komen uit Lonneke zelf en snel. Voorlopig houdt de stroom niet op. “Heel irritant af en toe, want als je op een dag tien dingen bedenkt weet je niet wat je moet gaan maken. Ruud zegt wel eens dat 'ie het niet kan bijhouden. Hij moet het wel allemaal printen! Nu wacht ik eerst wat een product doet. Oorbellen en armbanden lopen het best, samen met sleutelhangers en de schelpen met de vuurtoren.”

Haar hebbedingetjes en kaarten zijn vooral in trek bij Scheveningers en mensen die ooit op Scheveningen woonden. "Op mijn webshop komen vooral Scheveningers en ex-Scheveningers. Men waardeert vooral dat mijn werk anders is dan anders. Bij mij kun je het wapen van Scheveningen bijvoorbeeld in Delfts blauw krijgen of een andere kleur. Bijna nergens zie je het vissersvrouwtje in sepia-tint, maar ik heb ze liggen.” Lonneke's vulkaan van creativiteit spuwt weer als nooit tevoren.