Afbeelding
Beeld: PR

'Wij zijn het vaccinatieschip van de Holland America Line Group'

Als je niet beter wist zou je denken dat het 290 meter lange cruiseschip, dat nu al bijna 5 maanden voor het Noorderstrand voor anker ligt, simpelweg wacht tot het cruiseseizoen weer begint. Maar de Oosterdam van de Holland America Line vervult op dit moment een bijzondere taak als quarantaineschip voor net gevaccineerde bemanningen van de Holland America Group.

Bijna dagelijks gaan ze met hun Fast Rescue Boat op en neer. Net gevaccineerde bemanningen oppikken in Scheveningen voor een quarantaine op het cruiseschip de Oosterdam, of andersom. Een tripje van 22 knopen per uur, zo’n 3,5 mijl over zee. Niet verkeerd met rustig weer, wat ruiger bij wat golfslag en wind.

‘We hebben aan het havenbedrijf gevraagd of we niet wat dichter aan de kust konden liggen’, vertelt Rens van Eerten (57), een van de kapiteins van het cruiseschip. ‘Dat mocht bij uitzondering, we liggen nu net buiten het ankergebied. De Noordzee is best ruig, en dan is het fijn om daar niet al te lang op te zitten met zo’n bootje.’ Het is een bijzondere situatie aan boord. Door de pandemie hebben de cruiseschepen de afgelopen anderhalf jaar niet mogen cruisen. Zo ook de Oosterdam. In plaats van de gebruikelijke 825 bemanningsleden, heeft kapitein Van Eerten er nu maar negentig aan boord, vooral technische en dekofficieren die het schip gaande houden. En onderhouden, want het zout en de wind eist haar tol. Het hotelpersoneel is ondertussen tot een minimum beperkt.


Om het schip ‘groen’ te houden, moeten alle net gevaccineerde bemanningen na aankomst op het schip voor veertien dagen hun hut in, met balkon met zeezicht weliswaar. Hier krijgen ze hun natje en droogje geserveerd in afwachting van een tripje terug naar de wal. De 160 bemanningsleden die elke keer aan boord zijn, zijn afkomstig van de grote Princess cruiseschepen, de kleinere Seaborne schepen en de schepen van de Holland America Line zelf. Ook de bemanning van de spiksplinternieuwe Rotterdam die vorige week ook in het ankergebied lag, zijn aan boord geweest. Inmiddels is het schip klaar voor het cruiseseizoen, dat voor hen eerdaags gaat beginnen.

Ook kapitein Van Eerten kijkt er weer naar uit om terug te gaan naar de ‘normale operatie’, zoals hij dat noemt. ‘Eigenlijk is het een triest gebeuren dat het cruiseschip nu leeg is’, zegt hij. ‘We zijn niet gebouwd om stil te liggen. We werken hard, we lachen veel, maar er mist wat….’ De elf dekken, drie zwembaden en vier restaurants liggen er dan ook grotendeels verlaten bij. Eén hele kombuis wordt zelfs niet gebruikt nu.


Toch vindt de kapitein, die zelf deels in Engeland en in Canada woont, het ook wel bijzonder om hier zo een tijdje voor de kust te liggen. ‘Ik ben geboren in Den Haag en heb heel lang in Wassenaar gewoond. Dan rende ik vanaf de Wassenaarse Slag een marathon over het strand, waar ik de pier aantikte en weer terug rende. Dat ik ooit met een schip voor anker voor Scheveningen zou liggen, had ik nooit gedacht.’ Hij roemde de samenwerking met Scheveningse bedrijven waaronder het havenbedrijf en de KNRM. ‘Dat was eigenlijk altijd erg gezellig en leuk. En als we dan aanleggen bij het Zeemanshuis, zeggen die oude mannetjes die daar zitten: dag kapitein, alles goed jongen? Die vinden het maar wat mooi.’


Na twee maanden aan boord, is hij afgelopen vrijdag van boord gegaan. In november neemt hij het stokje weer over. Begin oktober gaat het schip voor drie weken het wetdok in bij Rotterdam waar het onderhoud krijgt. Van de winter verblijft het in Cyprus, en pas in mei volgend jaar gaat het weer cruisen. Eerst over de Middellandse Zee, dan onder meer richting Zuid-Amerika en Antarctica. Voor het zover is, moet er echter nog een hoop gebeuren.

‘We hebben drie maanden nodig om het schip weer in gereedheid te brengen', vertelt hij. ‘Wij zitten in het vijfsterrensegment, en staan onder meer bekend om het goede eten en onze hoogwaardige service. Alles moet getest worden, veilig zijn en in de hoogste standaard gebracht worden die er is. Je kunt niet straks tegen je gasten zeggen, oh sorry de gril is nog kapot, of excuses dat u niet alle televisiezenders heeft, ons schip heeft twee jaar leeggestaan. Alles moet spic en span zijn, we willen het beste product leveren dat er is. Sommige mensen sparen al hun geld hiervoor en maken vervolgens iets mee wat hen hun hele leven bij blijft. Dat we dat kunnen geven is mooi. Daar gaan we voor.'