Afbeelding
Beeld: Dick Teske

vervolg van de voorpagina

De week van Nationaal Park Hollandse Duinen

Van 25 september tot en met 3 oktober vindt de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen plaats. Een week speciaal voor inwoners en bezoekers, vol mogelijkheden om te ervaren hoe uniek en waardevol het gebied is. Tijdens deze week zijn er verschillende leuke en interessante activiteiten om kennis te maken met dit Nationaal Park dat tussen Hoek van Holland en Hillegom ligt en dat strand en landgoederen omvat, met de Natura-2000 aangewezen duingebieden als groene ruggengraat. Alex van der Velden, mentor-boswachter bij de Gemeente Den Haag en Gino Daamen, duinwachter en specialist toezicht bij Dunea vertellen waarom dit gebied zo bijzonder is en hoe zij samenwerken.


Gino werkt sinds 2018 bij Dunea in de gebieden Meijendel, Solleveld en Berkheide, die van groot belang zijn voor het zuiveren van drinkwater. Jaarlijks komen hier 1 miljoen mensen, om te wandelen, fietsen, paardrijden en hardlopen. Gino: “Het zijn prachtige gebieden. Het mooie aan dit werk is dat je altijd buiten bent. We houden dagelijks toezicht, doen aan duinbrandbestrijding, hebben contact met bezoekers, geven EHBO, en verzorgen lessen op scholen.” Alex werkt onder andere in de zeereep bij het Zwarte Pad, het Westduinpark en duingebied Westduin, dat achter Kijkduin ligt. Alex: “Het is inderdaad een heel afwisselende baan. Het bestaat uit een breed pakket van taken, zoals handhaving van de plaatselijke verordening en de Wet natuurwetbescherming, maar ook EHBO, rondleidingen geven en voorlichting geven op scholen.” Hoewel Alex en Gino niet in dezelfde gebieden werken, hebben ze wel raakvlakken. Gino: “Het is niet zo dat we dagelijks samen op pad gaan. Maar onze werkterreinen grenzen aan elkaar of overlappen elkaar. Zoals het Zwarte Pad en Meijendel, en Solleveld en het Hyacintenbos. Dat maakt dat samenwerking belangrijk is.”


Samenwerking

Meer dan 50 partners werken in ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’. De kern van de organisatie wordt gevormd door Dunea, Staatsbosbeheer, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Den Haag, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Rijnland. Gino: “Samen met deze partners werken we aan de ambities van het park. We vullen elkaar aan en leren van elkaar.”


Grootste aaneengesloten
natuurgebied

Tijdens de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen willen de partners mensen bewust maken van het feit dat er mooie natuur om de hoek ligt. Gino: “In het Nationaal Park liggen zoveel bijzondere natuurgebieden. Het is belangrijk dat de bewoners daar kennis mee maken. Iedereen kent Meijendel wel, maar er zijn nog zoveel meer mooie plekken. Veel mensen weten niet dat ze in het Nationaal Park wonen. We willen ze betrekken en de waarde laten zien van de plek waar ze wonen. Alex: “We geven voorlichting over wat hier groeit, bloeit en leeft. Door ze kennis te laten maken met het hele Nationaal Park, merken ze ook dat er nog andere opties zijn dan alleen Meijendel. En dichterbij dan ze denken”. Gino: “Inderdaad. En als ze dat weten, verspreiden ze zich eerder over de verschillende gebieden.” Alex: “Maar door onze krachten te bundelen, kunnen we de natuur ook beter beschermen.” Gino: “Bijvoorbeeld door bij de aanleg van wegen wildpassages aan te leggen, zodat de verschillende natuurgebieden met elkaar verbonden worden.”




Officiële status

De ruim 50 partners werken aan allerlei verschillende projecten die zijn gebundeld in het ‘Uitvoeringsprogramma Nationaal Park Hollandse Duinen’. Gino: “Het mooie van de samenwerking is dat we elkaar kunnen helpen en kennis kunnen delen. Zo kijken we bijvoorbeeld ook hoe we bezoekers kunnen spreiden, denk aan een fietstocht die niet alleen door Meijendel gaat, maar door een veel groter gebied. Ook komen er herkenbare plekken van waaruit bezoekers het nationaal park kunnen ontdekken: de Park-Poorten. Elke poort heeft een informatiepunt waar het verhaal over Hollandse Duinen wordt verteld, toegespitst op de omgeving van de betreffende poort.”


Veel te ontdekken

Tijdens de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen bieden de ruim 50 partners, inwoners en bezoekers een week vol activiteiten om het gebied te beleven. Denk aan veldlessen op de Zandmotor, sleepnetvissen in Noordwijk, een excursie naar de bunkers van Rijksdorp en clean-up activiteiten. Maar als je liever zelf op pad gaat, kan dat ook. Bekijk het hele programma via 

www.nphd.nl/deweekvan.

Afbeelding
Afbeelding