Afbeelding
Eneco Clean Beach Cup

3.500 vrijwilligers verzamelen afval

Zondag 12 september vond de 2021-editie plaats van de jaarlijkse Eneco Clean Beach Cup. Tijdens deze jaarlijkse strandschoonmaak, de grootste van de Benelux, gingen 3.500 vrijwilligers ‘ploggend’ de stranden van Nederland en België op om deze plasticvrij te maken. Na sigarettenpeuken, plastic zakjes, flessendopjes en visserstouwen en netten heeft de zee er een nieuwe vijand bij: het mondmasker.

In totaal deden 25 surf- en beachclubs mee, van Brugge tot Zandvoort. Hoofdlocatie voor Nederland was dit jaar surfclub The Shore in Scheveningen. Dit jaar werd de hele Belgische en Nederlandse kustlijn afgeschuimd en trokken 3.500 surfers, zeilers, familie- en vriendengroepjes, collega’s en andere vrijwilligers met emmers en knijpers naar het strand, goed voor twee ton afval.

In de zomermaanden liggen de stranden bezaaid met zwerfvuil. Ruim tachtig procent van het afval in op het strand spoelt terug in de zee. En dat levert veel schade op voor dier en milieu. Hans van der Broek, mede-oprichter van The Shore. “Als surfers halen we veel plezier uit de natuur, en dus vinden we het belangrijk dat wij daar ook goed voor zorgen. Als je elke dag op het strand of in de zee leeft, kom je erachter hoeveel plastic en ander afval er rondslingert in onze omgeving. Bij The Shore proberen we hier bewust mee om te gaan.”

Campagne Scheveningen: Schoon, doen we toch gewoon?

Pat Smith is zanger, nachtburgemeester van Den Haag én ambassadeur van de campagne Schoon, doen we gewoon!. Smith: “Het is te gek dat de Eneco Clean Beach Cup dit jaar ook naar Nederland is gekomen. Het helpt onze schooncampagne in Den Haag enorm. Frisse lucht en een uitgestrekt zicht zonder rotzooi, dat willen we toch allemaal?”