Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Hervormd Kerkkoor: “We doen ons best er iets moois van te maken”

Nu de zomervakantie voorbij is en de coronamaatregelen langzaamaan versoepeld worden, ontwaakt ook het verenigingsleven uit een diepe slaap van zo’n anderhalf jaar. Of het nou om zangkoren, muziekbands of buurtverenigingen ging, het bijeenkomen van grote groepen en optredens waren lange tijd uit den boze. Nu worden de repetities hervat en worden de eerste optredens ingepland. De Scheveninger duikt de komende weken in het verenigingsleven en laat zien hoe Scheveningen zich herpakt.


Ook bij het Hervormd Kerkkoor zijn de repetities in de Oude Kerk weer gestart op maandagavond 6 september. Penningmeester Irene Teske: “Die eerste repetitie zal wel vooral een kletsavond worden. We zijn zo lang niet met z’n allen bij elkaar geweest. Voor sommige leden is dit hun enige uitje. De mensen missen elkaar.” De leden reageren enthousiast nu de repetities weer beginnen. Kees Vrolijk, secretaris: “Omdat we nog op anderhalve meter afstand moeten repeteren, vragen we onze leden om zich aan te melden. Van de 65 leden hebben er maar ongeveer zes nog niets laten horen. En maar drie leden hebben hun lidmaatschap opgezegd. Dat valt ons erg mee na anderhalf jaar zonder repetities. Ook onze dirigent Astrid Oudewaal is enthousiast om weer te beginnen.” Irene: “We zijn het gezelligste koor van Scheveningen. Er is veel saamhorigheid.”


Het bestuur van het Hervormd Kerkkoor heeft zijn best gedaan om het contact met de leden te onderhouden. Kees: We hebben de leden van alles op de hoogte gehouden, onder anderen met brieven van onze voorzitter Tom van Kruiselbergen. Ik heb bij die brieven puzzeltjes gemaakt, waar prijsjes mee te winnen waren. Dat vonden de leden leuk. Met Kerst en Pasen hebben we leuke attenties persoonlijk langsgebracht. De eerste vraag die de leden stelden was ‘wanneer kunnen we weer beginnen?’.”


Koren moeten nog steeds op 1,5 meter afstand repeteren. Vanaf 20 september vervalt die maatregel waarschijnlijk. Kees: “Dat zou fijn zijn, want de zangers hebben steun aan elkaar bij het zingen.” Door corona kon het jubileum vorig jaar niet doorgaan. “In 2020 bestonden we 90 jaar. Er was al van alles georganiseerd, zoals een dagje uit en het jubileumconcert. We hebben dat nu doorgeschoven naar 2025, als we ons 95-jarig bestaan vieren.”


Het Hervormd Kerkkoor heeft ruimte voor nieuwe leden. Irene: “Ons motto is dat iedereen kan zingen. Geïnteresseerden in ons koor hebben een notencursus gevolgd, die niet heel ingewikkeld was en heel leuk opgezet.” Om de drempel voor nieuwe leden te verlagen, kunnen ze bijles krijgen van de dirigent, wat door het koor betaald wordt. Irene: “Maar ze mogen ook gewoon voor de gezelligheid komen.”


De repetities zijn op maandagavond vanaf 19.30 uur in de Oude Kerk, aan de Keizerstraat. Wilt u langskomen, meldt u dan aan via telefoon: 06-21691319.