Afbeelding
Beeld: Dick Teske

De nieuwe Estrella

Met gemengde gevoelens zeiden de medewerkers van Rederij Vrolijk in maart hun trouwe Estrella vaarwel. "Sportvissen op zee wordt minder en het tenderen neemt toe", zegt Gerrit de Ruiter, die samen met zijn zoon Gert-Jan directeur is van Rederij Vrolijk. "Die tendens is er al een jaar of vier.ā€™" Hij vertelt dat de sportvisverenigingen die de sportvisschepen afhuurden, steeds kleiner worden. "Er is minder aanwas van nieuwe leden. De jeugd doet blijkbaar andere dingen", peinst hij. "Bovendien is de vangst van makreel ook minder dan vroeger..."


Supplier

Een nieuw schip dus dat beter is toegerust voor haar nieuwe taak: het bevoorraden van schepen in de ankergebieden van Scheveningen, IJmuiden en Rotterdam. Rederij Vrolijk vond de supplier in de Verenigde Emiraten, waar ze tussen het vaste land en booreilanden voer onder de naam Artemis Star. Maar die naam wilde de oude eigenaar houden. Na rijp beraad ging het nieuwe schip dan toch weer de Estrella heten. "Onze vorige Estrella krijgt weer haar originele naam terug, namelijk Koningin Emma. Het naambord dat op de oude Estrella zat, komt nu weer terug op de nieuwe."

Maar alleen de naam zal nog herinneren aan het oude sportvisserijschip. De nieuwe tenderboot is met haar 36 meter bijna de helft kleiner, een stuk hoger en slechts tien jaar oud. Maar liefst 78 jaar jonger dan haar voorganger. Ook heeft ze de mogelijkheid om veel pallets met voedsel, vriesgoed en materialen te vervoeren, zijn er vaste tanks aan boord voor 120 ton water en staat er een kraan aan dek om te laden en te lossen.


Museumschip

De oude Estrella krijgt een nieuw plaatsje in de haven waar ze ooit de helling afrolde, namelijk Vlissingen. Na een facelift zal ze hier dienst gaan doen als museumschip en bed and breakfast. Gerrit is blij dat ze een nieuwe bestemming krijgt. "Het afscheid zou toch moeilijker zijn geweest als we haar naar de sloop hadden moeten brengen", zegt hij. "Ze is ook wel toe aan wat extra aandacht. Net als het schip zelf is ook de motor al heel oud. Onderdelen zijn moeilijk te krijgen en ook de ankerbak had een grondige beurt nodig. Dat krijgt ze in Vlissingen."


Bij de nieuwe Estrella worden met een grondige schoonmaak en nieuwe stootbanden nu de puntjes op de ā€˜iā€™ gezet. Ook kunnen de kapiteins en bemanningen tot die tijd oefenen en zo bekend worden met het nieuwe vaartuig. "Het is toch altijd even wennen met een nieuw schip", zegt Gerrit, die in zijn vrije tijd zelf ook graag vaart op zijn eigen motorboot die op de Kagerplassen ligt. Als op 20 september de Maartje de werf opgaat, mag de nieuwe tender laten zien wat ze waard is. En daar kijken ze bij Rederij Vrolijk reikhalzend naar uit. De Albatros blijft dienst doen voor sportvissen en as-verstrooien.