Hoogheemraadschap neemt beslissing over strandtenten

Vandaag, dinsdag 31 augustus, zal het Hoogheemraadschap Delfland vergaderen over de vraag of de strandpaviljoens dit jaar wederom mogen overwinteren op het strand. Naast Rijkswaterstraat heeft ook de Haagse gemeenteraad hun zegen al gegeven. Alles hangt nu af van de beslissing van de Hoogheemraad.

Strandtenthouders aan het Zwarte Pad hebben afgelopen weekend nog een noodkreet gestuurd naar het Hoogheemraadschap Delfland in de hoop de noodzaak voor het overwinteren duidelijk te maken. Voor veel strandtenthouders is het na de coronaperiode en de afgelopen slechte zomer erop of eronder.

Volgens Hein Philipse, woordvoerder van de strandtenten van het Zwarte Pad, is het voor het Hoogheemraadschap de vraag of de overwintering van de paviljoens aan het Zwarte Pad de natuurlijke processen van zandverstuiving negatief zou kunnen beïnvloeden, zodanig dat de veiligheid van het land in het geding komt. “Zonder wetenschappelijke onderbouwing te willen pretenderen, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat onze aanwezigheid van extra 120 dagen de zandverstuiving zodanig zou verstoren dat dit in verhouding staat tot de belangen die op het spel staan. Men kan niet met droge ogen beweren dat 's lands veiligheid hiermee in het geding komt”, aldus Philipse.

Ook de zorg van precedentwerking wijst hij van de hand. Philipse: “Voor zover een eenmalig verleende toestemming, en zelfs een tweemalig verleende toestemming, ooit zou kunnen leiden tot een precedent, is hierbij van belang dat de toestemming niet zomaar wordt gevraagd, maar heel expliciet in relatie tot de lockdown van 2021.”

Philipse hoopt dat het Hoogheemraadschap de getroffen strandtenten de verlengde crisis doorhelpt. “Laat Hoogheemraadschap Delfland een cruciale en positieve rol spelen bij het behoud van de bedrijvigheid, gezelligheid en diversiteit van de Haagse stranden, van Zwarte Pad tot Zuiderstrand!”