Afbeelding
W.M. den Heijer

Noordzeevisman maakt eerste reis op OD-17

Paul Einerhand van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen heeft zijn eerste echte zeereis erop zitten. In de vroege morgen van vrijdag 27 augustus arriveerde de boomkorkotter OD-17 van rederij Jaczon aan de loskade van de visafslag. Schipper Sijmen Kuijt vond dat hij zich kranig had gehouden tijdens de reis.


Een tochtje van Den Helder naar Oudeschild met de TX-1 was drie jaar geleden zijn eerste ervaring aan boord van een kotter. Daarna volgde vorig jaar vanuit de Neeltje Jans een kort reisje met de mesheftenvisser KG-8, waarbij hij freelance-onderzoeker Willem Ment den Heijer hielp met het bemonsteren van de vangst. Te weinig om bij zijn presentaties onder de paraplu van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen iets zinnigs te kunnen vertellen over het leven op zee, vond hij zelf. Aan boord van de OD-17 deed Paul veel nieuwe indrukken op.


"Met zo’n visreis vallen de incidentele bezoekjes aan de Scheveningse visafslag in het niet”, zegt de Noordzeevisman, zoals hij zich noemt. Paul had niet verwacht dat het zo zwaar zou zijn. “Die mannen moeten echt bikkelen. Je hebt de juiste mentaliteit nodig om voor het beroep van visserman te kiezen. Maar ik kan nu al vertellen dat het niks voor stadsmensen is. Die zouden al na een dag omvallen.” Hij vindt overigens dat vissers veel meer respect verdienen dan wat ze nu krijgen. Einerhand: “Ik heb geen trek gemist. Onder de bak en in het visruim geholpen. Er ging een wereld voor mij open.”