Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Christelijk Mannenkoor Scheveningen kijkt vooruit

Nu de zomervakantie voorbij is en de coronamaatregelen langzaamaan versoepelt worden ontwaakt ook het verenigingsleven uit een diepe slaap van zo’n anderhalf jaar. Of het nou zangkoren, muziekbands of buurtverenigingen waren het bijeenkomen van grote groepen en optredens waren lange tijd uit den boze. Nu worden de repetities weer hervat en worden de eerste optredens ingepland. De Scheveninger duikt de komende weken in het verenigingsleven en laat zien hoe Scheveningen zich weer herpakt.

Het Christelijk Mannenkoor Scheveningen (CMS) heeft vlak voor de coronacrisis begon een nieuwe voorzitter gekregen. Menno Calkoen werd in februari 2020 verkozen tot voorzitter. “En een maand later werd alles stilgelegd. Maar gedurende de afgelopen anderhalf jaar is iedereen ons trouw gebleven, zowel de leden als de sponsors. Dat is bewonderingswaardig te noemen, dat dit alles geen enkele invloed heeft gehad op de onderlinge hechte band en de goede sfeer binnen ons koor”, aldus Calkoen.


Ondanks er geen repetities en uitvoeringen waren werd zo goed en kwaad als het ging iedereen wel nauw betrokken bij het wel en wee van het koor en de koorleden. “We stuurden wekelijkse nieuwsbrieven, ons koorblad kwam gewoon uit, het bestuur vergaderde ook regelmatig met elkaar via Zoom en zoals gebruikelijk is bij ons koor werden de leden ook bezocht met een attentie als er iets te vieren viel of als er een zieke te betreuren viel”, vertelt vicevoorzitter Willem Tieman, die eveneens de PR op zich neemt. “Dus op deze wijze werd iedereen op de hoogte gehouden.” “Het was soms wel even moeilijk met de geldende coronaregels”, valt Koos den Dulk bij, die het lief en leed-potje bijhield. “Op het hoogtepunt kon je vaak alleen maar een bosje bloemen of een kaartje voor de deur afgeven, terwijl mensen het juist fijn vinden als je even een praatje komt maken of een luisterend oor bied. Gelukkig kunnen we nu weer gewoon bij de mensen op bezoek en is het weer een echt feestje als er iets gevierd kan worden.”


Al voor de coronaperiode toesloeg had het CMS, net als veel andere Scheveningse koren, last van vergrijzing onder de leden. "Niet heel verwonderlijk als je als koor bijna 70 jaar bestaat", zegt Calkoen. "Maar het is wel noodzakelijk dat er enige verjonging gaat plaatsvinden onder onze leden. Deze verjonging hebben we in ieder geval al doorgevoerd bij onze dirigent, dat is de talentvolle Scheveningse dirigent Michael Spaans. En zijn broer Danny Spaans is onze tweede dirigent."


Op maandag 20 september start het CMS weer met de repetities. Er wordt naar twee concerten toegewerkt. De eerste is het traditionele kerstconcert in de Bethelkerk op 17 december aanstaande. Daarnaast viert het koor in 2022 het 70-jarig jubileum met een jubileumconcert op 19 mei 2022. "Er wordt tijdens de repetities in de Prinses Julianakerk uiteraard rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen. Maar gelukkig is de kerk groot genoeg om daar aan te kunnen voldoen", vertelt Tieman. "Maar we zijn al wat blij dat we met onze 50 zangers weer gezamenlijk kunnen repeteren."


Wilt u ook zingen bij het Christelijk Mannenkoor Scheveningen? U bent van harte welkom om een repetitie bij te wonen. Het CMS zingt elke maandagavond, vanaf 20.00 uur in de Prinses Julianakerk, aan de Vlielandsestraat 1.