Afbeelding
Dick Teske

Elke 25 jaar wordt de landing van Prins Willem Frederik, de latere Koning Willem I, feestelijk nagespeeld op het strand van Scheveningen. Zo ook op 30 november 2013.


Ik kon me de vorige viering van de landing in 1988 nog goed herinneren, wat een volk liep daar verkleed rond, ongelofelijk. Ik dacht destijds in 2013, dat zal nu wel een stuk minder zijn. Nou, niets was minder waar! Na maanden van intensieve voorbereiding en een generale repetitie de week ervoor marcheerden die zaterdagochtend al vroeg colonnes met 'strenge' Franse soldaten door de Keizerstraat. Gelukkig herkende ik er een hoop Scheveningers tussen, want anders had het slecht af kunnen lopen met Scheveningen.

De hele dag krioelde het rond de Oude Kerk en de boulevard van de prachtig verklede Scheveningers die er een waar feest van maakten. Op het strand waren tribunes van waaraf men de strijd tussen de Fransen en de Engelsen, die met de Prins (gespeeld door acteur Huub Stapel) mee waren gekomen, goed kon volgen. Maar ook vanaf de boulevard was alles best goed te zien.

De dag werd een groot succes met dank aan alle vrijwilligers, waaronder burgemeester Van Aartsen en zijn vrouw die ook alle medewerking gaven. Koninklijk hoogtepunt van de dag was het bezoek van de echte Koning Willem en zijn vrouw Koningin Máxima.

Ik heb die dag uiteraard vele foto’s geschoten. Helaas moest het meeste vanaf flinke afstand. Vanwege televisieopnamen mochten er op het strand alleen verklede mensen lopen en vanwege het Koninklijk bezoek werd de pers ook op afstand gehouden. Toch was het goed te doen als fotograaf.

Ik hoop uiteraard de volgende landing in 2038 ook nog mee te mogen maken, dus nog even geduld voordat ik u daar de foto’s van kan laten zien. Dit was voorlopig even de laatste Terugblik op de zomerpagina. Ik hoop dat u de serie leuk vond.