Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Mark-Paul Burgersdijk: “Leimonias is altijd één van de favorieten”

Sport

Vanaf 4 september start de eredivisie tennis. Dit toernooi wordt, met zes andere clubs, binnen acht dagen afgewerkt. Leimonias is al 22 keer landskampioen en behoort ook dit jaar weer tot de favorieten. Coach Mark-Paul Burgersdijk (49) kijkt verwachtingsvol vooruit naar dit toernooi.

Coach Mark-Paul Burgerdijk, als coach verbonden aan Leimonias, stelt zich eerst even voor: “Burgersdijk Tennis verzorgt tennislessen voor twaalf verenigingen in de regio. Daarnaast verzorgen wij het ITF World Tennis The Hague voor heren en dames, diverse competities, evenementen en zijn we opleidingspartner van de KNLTB. Ook ben ik al meer dan 15 jaar coach van het eredivisieteam van Leimonias.” Daarvoor speelde Mark-Paul altijd al in het eerste team van Leimonias. “Toen ik zelf stopte, ben ik al heel snel als coach en eindverantwoordelijke in het team gerold. De laatste jaren heb ik ook het management van dit team op mij genomen.”

Leimonias is één van de oudste tennisvereniging van Nederland. “We kunnen trots zijn op deze gerenommeerde club. We zijn de enige club in het land die zowel met gemengde als herencompetitie op het hoogste niveau acteert. De 22 landstitels spreken voor zich. We zijn de Ajax, PSV en Feyenoord van het tennis. We maken al jarenlang deel uit van de eredivisie en zijn daarin heel stabiel. We zorgen altijd dat we spelers hebben die jarenlang aan ons verbonden zijn. Dat kunnen Nederlanders zijn, maar ook internationale spelers. We hebben zes spelers per team en spelen met acht teams – dit jaar door omstandigheden zes teams – om de landstitel. Om het niveau vast te houden heb je internationale spelers nodig, al zal de eerste keuze wel op Nederlandse spelers vallen.”

Normaliter wordt het kampioenschap gespeeld in mei of juni, dan spelen we twee weken. Maar door de corona wordt dit toernooi nu in september gespeeld, in acht dagen. “Toch is het weer spannend, hoor. Deze keer met zes teams in plaats van acht teams. Twee teams hebben gezegd het toch niet te zien zitten, waaronder helaas de Mets. Juist de wedstrijden tegen de Mets zijn echte derby’s. Maar de zes teams die zijn overgebleven, zijn eveneens fantastische teams hoor. Dat zijn TC Zandvoort, laatste twee jaar landskampioen, Alta Amersfoort, Berkenrode uit Berkel & Rodenrijs, Rapiditas uit Nijmegen, LTC Naaldwijk en uiteraard Leimonias. 

Deze periode is voor mij één van de hoogtepunten in het jaar. Het toernooi duurt ruim een week en is heel intens. Fysiek moet je uiteraard in orde zijn, maar dat zit wel goed”, weet Mark-Paul. “Kijk, Leimonias is ieder jaar één van de favorieten voor het kampioenschap. We hebben de meeste landstitels dus ook dit jaar is het: adel verplicht. Je mag een lijst met tien heren en tien dames opgeven aan de bond. Maar die gaan natuurlijk niet allemaal spelen. De bekendste namen bij de heren van Leimonias zijn Tim van Rijthoven, Ryan Nijboer en Bart Stevens. Drie Nederlandse jonge jongens. Tim heeft zich net niet gekwalificeerd voor de US Open. Aan de dameskant vooral speelsters uit het buitenland zoals: Valentina Ivakhnenko uit Rusland, Marie Benoit uit België en Valentini Grammatikopoulou uit Griekenland, die in Den Haag woont. Zij is uiteindelijk wel Haags georiënteerd. Zij staat overigens momenteel nog de US Open te spelen. Arantxa Rus staat bij ons op de reservelijst, maar haar prioriteit ligt momenteel bij de US Open en dat is heel begrijpelijk. Haar zus Kim zit bij de Mets, maar die hebben geen competitie. Vandaar dat ze eventueel bij ons kan spelen. Ik doe zelf de coaching, samen met Martin Böhm, de echtgenoot van Marcella Mesker, oud-bondscoach van Nederland. Dus we hebben wel een heel gaaf (begeleidings)team.”

Burgersdijk tennis leidt ook jeugdspelers op. “Klopt, ook bij Leimonias doen we dat. En bij Leimonias jeugd staan we met 15 spelers in de top 100 van Nederland, en die kunnen op den duur worden doorgeschoven. Leimonias heeft echt een prima jeugdopleiding. Uiteraard heb ik vaak overleg met de selectietrainer van de jeugd, Marcus Hilpert, waar ook Martin Böhm één van de verantwoordelijken voor is. We zijn opleidingspartner en hebben zodoende een innige samenwerking met de KNLTB. Bij het tennis in Nederland is momenteel wel enige zorg, want Kiki Bertens is afgehaakt en Robin Haase is ook niet meer één van de jongste. De volgende generatie tennissers komt er echt aan, maar om nu die top 100 in te vullen is niet gemakkelijk. Maar desondanks zie ik de toekomst voor het tennis in Nederland rooskleurig in”, aldus Mark-Paul.

De eredivisie competitie wordt gespeeld van 4 tot en met 11 september, met de finale op zondag 12 september. Leimonias speelt thuis op zondag 5 september en zaterdag 11 september.