Afbeelding
Beeld: De Scheveninger

SCH 236 weer spic en span terug op Scheveningen

Algemeen

De SCH 236 ‘Noordster’ is dinsdagmiddag weer de haven van Scheveningen binnengelopen. Het schip was een kleine twee weken geleden vertrokken naar IJmuiden voor een onderhoudsbeurt.

De vijfjaarlijkse hellingbeurt stond al een tijdje op de planning, maar op donderdag 12 augustus was het dan zover en vertrok de Noordster naar IJmuiden. Op maandag 16 augustus werd de historische motorlogger verhaald naar de helling van scheepswerf Van Laar om te worden drooggezet.

Voor het eerst in jaren werd duidelijk wat zich in de afgelopen jaren op de scheepshuid onder de waterlijn heeft afgezet: pokken, schelpjes en andere vormen van aangroeisel. Deze zijn er met een hogedrukspuit afgespoten zodat de scheepshuid geïnspecteerd kon worden. Waar nodig werden reparaties verricht, waarna de romp van een nieuwe coating werd voorzien. Ook de motor werd helemaal nagelopen.

Dinsdagochtend haalde de Oceaan II van Sleepdienst Scheveningen de SCH 236 weer op in IJmuiden en werd de logger naar Scheveningen gesleept. Omstreeks 12.30 uur was de Noordster weer terug in de thuishaven, waar de logger onder grote belangstelling werd afgemeerd aan de Dr. Lelykade.