Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Van de voorpagina

Wordt het 'Stille Strand' straks een haven?

Terwijl het gemeentelijke reces al in volle gang was, werd eind juli de voortgang van de ontwikkelingen van ‘De Kust Gezond’ verstuurd naar de Commissie Ruimte. In de voortgangsbrief wordt onder meer het vorig jaar juni ondertekende Havenconvenant aangehaald en één van de belangrijke afspraken uit dat convenant dat een grote impact kan hebben op de toekomst van het ‘Stille Strand’.


In het Havenconvenant is opgenomen dat er een extern haalbaarheidsonderzoek naar uitbreidingsmogelijkheden tot 2040 van visserij, offshore, zeil/jacht en maritiem-gerelateerde innovatie activiteiten wordt uitgevoerd. Daarbij wordt uitgegaan van drie scenario’s. Scenario 0 is een inventarisatie naar het bestaande gebruik van de haven. Scenario 1 is een onderzoek naar optimale uitbreidingsruimte binnen het bestemmingsplan en wettelijke regelgeving. En Scenario 2 is een verkenning naar de mogelijke uitbreidingsruimte rekening houdend met het verleggen van de zeewering.


Voor het laatste scenario is een ontwerpend onderzoek verricht in 2018 door bureau Defacto naar de ruimtelijk-economische meekoppelkansen van het verleggen van de zeewering. Hieruit zijn vier varianten ontstaan: een zeewering langs de Westduinweg (de huidige situatie), een zeewering langs de Tweede Haven, een zeewering over de Pijp en een zeewering in lijn met de boulevard, kering Eerste Haven of kering zeegat.


Bij de laatste variant ontstaat een alternatieve route voor vrachtverkeer richting de visafslag waarmee de Westduinweg qua vrachtverkeer wat kan worden ontzien. Ook komt de visafslag binnendijks te liggen en wordt hiermee ondersteunt in de transformatie naar een meer toeristische vishaven, waarin het lossen, verkopen en bereiden van de hoofdfunctie blijft. Volgens het rapport kan de Derde Haven zich dan meer transformeren richting een innovatieve en duurzame ‘innovatie haven’ waar plek is voor bedrijven op het gebied van windenergie en haventechnologie.


Echt vernieuwend wordt het concept om een nieuwe diepzeehaven te creëren vanaf het oude zuidelijk havenhoofd tot aan strandopgang 12. Dit stuk ‘stille strand’ zou dan de nieuwe Vierde Haven worden. Dit biedt volgens het rapport kansen voor bijvoorbeeld het onderhoud van windmolens op zee. "Door de nieuwe haven naar buiten te leggen zit deze ook minder krap in zijn geluidscontour waardoor ook wat zwaardere industrie mogelijk blijft binnen deze stedelijke haven", aldus het onderzoeksbureau. Ecologische compensatie moet plaatsvinden in de vorm van duinen, die volgens het rapport meteen een geluidsbuffer vormen tussen de nieuwe haven en het omliggende woon- en natuurgebied.


Een eerste reactie op deze concepten van bewoners uit Duindorp en de aangrenzende Vogelwijk zijn niet heel positief. Voor hen moet het 'Stille Strand' behouden blijven en mag ook dit proefballonnetje voor een Vierde Haven zo snel mogelijk van tafel. Maar zoals te lezen valt in de commissiebrief is er nog niets besloten. “De uitkomsten zijn waardevrij, maar wel interessante input voor deze toekomstverkenning.”


De uitvraag voor het haalbaarheidsonderzoek is opgesteld in samenwerking met de BSH en BOH. De planning is om na de zomer te starten met de interviews met de belanghebbenden. Het streven is eind dit jaar het onderzoek af te ronden.