Op wieltjes over de boulevard

Tijdens de coronaperiode zijn skeeleren en skaten van veel mensen een favoriete hobby geworden. Ook op de boulevard van Scheveningen zie je regelmatig mensen op wieltjes voorbij zoeven. Wat skaten en skeeleren gemeen hebben is dat je zo’n 600 calorieën per uur verbrandt. Door het regelmatig te doen bouw je spiermassa en uithoudingsvermogen op.


Wat is het verschil tussen skeelers en skates?

De woorden skeelers en skates worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee Inline skates zijn vooral bedoeld voor recreatieve tochten en fitness skaten. Skeelers gebruik je om heel veel snelheid te maken en lange afstanden te rijden.


Skeelers

Skeelers worden ook wel speed skates genoemd en kun je vergelijken met noren. Vroeger hadden skeelers vijf wielen, omdat je daarmee harder kan afzetten en meer snelheid kan maken. In de loop der jaren werden de wielen groter, om nóg eenvoudiger snelheid te maken. Omdat er daardoor minder ruimte is aan het frame, hebben de meeste skeelers vier of drie wielen. Skeelers zijn duurder dan skates. Ze zijn gemaakt om snel te kunnen rijden en hebben dus een hoogwaardiger frame van duurder materiaal.


Skates

Inline skates zijn vooral bedoeld voor recreatieve tochten en fitness skaten. Met fitness skaten kun je een complete work-out doen. De oorspronkelijke skates hebben vier wielen en een remblokje, maar er zijn ook skates met bijvoorbeeld drie wielen en géén remblokje. Skates zijn meer wendbaar dan skeelers en hebben een hoge schoen, vergelijkbaar met ijshockeyschaatsen. Het frame van skates is doorgaans gemaakt van plastic of aluminium. Dit is relatief goedkoop materiaal, waardoor de prijs van skates lager is dan van skeelers.


Lekker gezond

Wat skaten en skeeleren gemeen hebben, is dat je veel verschillende spieren gebruikt en gemiddeld zo'n 600 calorieën per uur verbrandt. Je been- en bilspieren worden continu gebruikt, maar om goed in balans te blijven, gebruik je ook je rug- en buikspieren. Door regelmatig te skaten of skeeleren bouw je spiermassa en uithoudingsvermogen op.