Afbeelding
Beeld: PR

Biohutten stimuleren onderwaterleven

Algemeen

Op diverse punten in de haven zijn ‘Biohutten’ geïnstalleerd. Deze ecologische kooien hangen onder de drijvende steigers en zijn bedoeld als schuilplaats voor hele kleine visjes. Deze maand vond de jaarlijkse controle plaats van de Biohutten.

Een Biohut is een ecologische kooi met oesterschelpen, die jonge vis een goede kans biedt om te groeien. Voor het project Levende Haven zijn tien Biohutten in de Tweede Haven geïnstalleerd.

Tijdens de jaarlijkse controle wordt gekeken wat zich in de Biohutten bevindt. Vier van de tien Biohutten werden hiervoor uit het water gehaald en geopend. In de Biohutten werden acht verschillende zeedieren aangetroffen, namelijk: harder, zeenaald, zager, steurgarnaal, gammarus garnaal, groene krab, gemarmerde krab en aal. De aal, ook wel bekend als paling, was een veel voorkomende soort in de Biohut. Een derde van alle soorten die in de Biohutten aangetroffen werden, bestond uit aal.

Etienne Abadie, mariene ecoloog: “Het eerste jaar van de Biohut zit er nog niet volledig op, maar we zijn tevreden met wat we aantreffen. Het koloniseren van de Biohut door het onderwaterleven heeft tijd nodig en verbetert jaar na jaar. We verwachten bij de volgende controle nog meer diversiteit en een overvloed van sommige soorten aan te treffen.”

}