Afbeelding
Beeld: PR

Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uitgereikt

Algemeen

Afgelopen vrijdag werd het Mobilisatie-Oorlogskruis door burgemeester Van Zanen aan de zoon van Michiel Vrolijk uitgereikt.

Het Ministerie van Defensie kent postuum de onderscheiding toe aan Michiel Vrolijk als blijk van respect en waardering voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden. De uitreiking vond plaats in het Oude Stadhuis aan de Grote Halstraat.

Michiel Vrolijk werd op 6 maart 1906 geboren in Scheveningen, zoon van Arie Vrolijk en Petronella Johanna Buijs. Vanaf de voormobilisatie op 25 augustus 1939 tot 12 april 1940 werd Michiel Vrolijk als dienstplichtig soldaat ingedeeld bij de 1e Depot Compagnie Pontonniers en de 2e Depot Compagnie Pontonniers in Dordrecht.

Op 12 april 1940 werd hij overgeplaatst naar de Pontonafdeling Hoofdkwartier Veldleger. Deze eenheid was gelegerd in Zaltbommel en bij de vaste brug over de Bergsche Maas nabij het Drongelense Veer. Tijdens de Duitse invasie op 10 mei 1940 lag de Pontonafdeling Hoofdkwartier Veldleger regelmatig onder vuur van Duitse vliegtuigen. Bij de Pontonafdeling Hoofdkwartier Veldleger vielen geen gesneuvelden. Na de Nederlandse capitulatie werd teruggetrokken naar Schoonhoven.

Net als vele andere Scheveningers moest Michiel Vrolijk met zijn gezin later in de oorlog vertrekken uit Scheveningen vanwege de aanleg van de Atlantikwall en woonde hij voor de rest van de oorlog in de Newtonstraat. Tijdens razzia’s kon hij in een nabijgelegen fietsenwinkel in deze straat onderduiken om te ontkomen aan de dwangarbeid (Arbeitseinsatz) in Duitsland. Michiel Vrolijk overleed op 25 mei 1971.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een Nederlandse onderscheiding, ingesteld door Koningin Wilhelmina op 11 augustus 1948, en bestemd voor Nederlandse militairen en andere Nederlandse onderdanen die na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 ten minste 6 maanden in militaire dienst waren. Of voor hen die na 9 mei 1940 en voor 19 mei 1940 in dienst waren buiten vijandelijk of door de vijand bezet gebied. De onderscheiding bestaat uit een paars/oranje lint en het versiersel uit een vierarmig bronzen kruis met op de achterzijde de tekst ‘Den Vaderlant ghetrouwe’.

}