Afbeelding
Beeld: Lucien Heemskerk

Juf Overduin hangt schooltas aan de wilgen

Algemeen

Na 44 jaar bergt schooljuf Ineke Overduin, onderwijzeres van CBS De Vuurtoren, definitief haar schooltas op. In 1977 gaf zij haar allereerste les op wat toen nog de kleuterschool was en is er daarna nooit meer mee opgehouden.

Vele kinderen leerden van haar knippen en plakken, maar ook het leren lezen en het uitrekenen van de eerste rekensommen in groep 3 en 4 hebben veel Scheveningse kinderen van deze juf geleerd. Aangezien klassen in Nederland gemiddeld rond de 30 leerlingen hebben, kan iedereen die van deze juf les heeft gehad wel uitrekenen dat zij aan meer dan 1200 kinderen les heeft gegeven!

Juf Ineke Overduin staat bekend als een fijne leerkracht die oog had voor haar leerlingen en alles rustig uitlegde. De juf deed ook alles op haar eigen tijd en wijze. In de afgelopen jaren heeft Juf Ineke vele onderwijsvernieuwingen voorbij zien komen. Het samengaan van de kleuter- en lagere school, de steeds grotere klassen, de bezuinigingen en toegenomen werkdruk en daardoor ook de grote lerarentekorten die inmiddels zijn ontstaan, maar ook het digitaal lesgeven in het coronatijdperk. Deze juf heeft het allemaal meegemaakt.

Maar liefst 44 jaar onderwijzen is niet niets en ook de huidige kinderen en teamleden van basisschool De Vuurtoren vinden het een geweldige prestatie, vandaar dat er op juf Inekes allerlaatste werkdag veel cadeautjes en bloemen werden uitgereikt. Ook werd er als klap op de vuurpijl door alle kinderen van de school een prachtig afscheidslied gezongen én was er een lekkere taart voor de juf.

}