Afbeelding
Beeld: Dick Teske

Rinus Jenezon werkt bijna 50 jaar op Houtrust

Sport

Rinus Jenezon (73) loopt al bijna 50 jaar rond op Houtrust en is als 14-jarige begonnen met hand- en spandiensten bij Holland Sport. Hij zette zijn werkzaamheden voort bij SVV Scheveningen. Van jeugdleider tot het schoonmaken van de kleedkamers en kantine tot terreinknecht. Rinus, icoon van SVV Scheveningen, zou niet zonder kunnen.

Rinus loopt al zolang rond bij Scheveningen, dat hij met recht een icoon van de club wordt genoemd. Rinus begon al op 14-jarige leeftijd bij Holland Sport de velden te besproeien en later werd hij bij SVV Scheveningen gevraagd. Eerst als leider bij de welpen (de jongste jeugd heette toen nog zo, red.). Later zou hij de kleedkamers en de kantine schoonmaken en uiteindelijk ook de velden verzorgen zoals de belijning, vlaggen ophangen, de hoekvlaggen neerzetten etc. “Er is een tijd geweest dat ik hier iedere dag rondliep. Maar tegenwoordig ben ik zo’n tweemaal per week en ook op zaterdag, als het eerste elftal thuis voetbalt, hier wel te vinden. Ik ben bijna 50 jaar lid van deze mooie club.”

Rinus is een paar keer per week te vinden op Houtrust. “De velden van SVV Scheveningen zijn altijd al top geweest hoor. Als alles afgekeurd was, kon je op het hoofdveld van Scheveningen wel degelijk goed voetballen. Scheveningen ging altijd door en werd zelden afgekeurd”, vertelt Rinus enthousiast.

“Bij Holland Sport heb ik Cor van der Hart nog meegemaakt. Dat waren daar gouden tijden; sterker, beter dan tegenwoordig. Het was extra balen dat er destijds een fusie kwam tussen Holland Sport en ADO. Daar heb ik nu nog pijn in mijn buik van. De mooiste wedstrijd op Houtrust was toen Holland Sport won van ADO met 4-2, voor 25.000 toeschouwers.”

Rinus heeft zelf bij de veteranen gevoetbald, maar daar wil hij eigenlijk niet verder over uitweiden. “Toen Holland Sport failliet ging ben ik door Scheveningen gevraagd als jeugdleider. Ook omdat mijn neefje hier voetbalde bij de welpen. Zo ben ik hier ingerold, zeg maar. Ik heb uiteindelijk van mijn hobby mijn werk gemaakt. Toen mijn baas failliet ging, kon ik hier aan de slag om onder meer kleedkamers schoon te maken als banenpooler. Ik heb dagen meegemaakt dat ik hier iedere dag werkzaam was.” Rinus verzorgt, naast Scheveningen, ook de twee velden van Duindorp SV. “Thuis zitten kun je nog lang genoeg doen, laat mij maar lekker bezig zijn.”

Sinds het kunstgras haar intrede heeft gedaan, lijken de werkzaamheden minder te zijn geworden. “Ik loop al een hele tijd mee natuurlijk, maar bij mij gaat er niks boven gewoon gras. Als het gras gemaaid is, gaat er niets boven die heerlijke lucht van gemaaid gras. Voetballen op kunstgras daarentegen gaat altijd door. Je kunt er ook altijd op trainen en het vergt minder onderhoud. Ik ben verder gezond en zoals ik mij lichamelijk nu voel, wil ik deze werkzaamheden nog wel blijven doen. Ik ben geen man om zomaar thuis te zitten, maar wil gewoon lekker bezig blijven. Ik heb sinds een jaar een scooter en trek er dagelijks heerlijk op uit”, aldus Rinus, die uitkijkt naar een nieuw seizoen. ”Want het competitievoetbal heb ik in de coronaperiode echt gemist.”

}