Afbeelding
Foto: Nico Mos

“Damclub Scheveningen draait goed mee in competities”

Sport

Damclub Scheveningen is de bekendste damvereniging in Scheveningen en ook bekend daarbuiten. Spelend lid Leo van Teylingen gaat dieper in op de twee competities waaraan hij als lid meedoet, maar wil tevens meedelen dat de damvereniging ook voor heel veel gezelligheid staat. Leo is daarnaast ook nog actief bij Damclub Hofstad.

Hoewel hij zijn eerste jaren in Scheveningen doorbracht, is Leo van Teylingen inmiddels woonachtig in het Laakkwartier. Toch is hij, samen met zo’n 24 andere leden, enthousiast lid van Damclub Scheveningen. “Twee, drie jaar geleden ben ik weer opnieuw begonnen met dammen in clubverband. Ik ben daarvoor nog lid geweest bij Damclub Den Haag op de Escamplaan, die fuseerde en is toen Damclub Hofstad gaan heten”, vertelt Leo tijdens het gezellige gesprek. “Bij Damclub Hofstad speel ik alleen onderlinge wedstrijden en bij Damclub Scheveningen speel ik onderlinge wedstrijden én competitie wedstrijden.” 

Competitie
Leo speelt zowel in de Provinciale competitie, in een team met in totaal acht dammers, als de Landelijke competitie, waarin hij in een team van vier dammers speelt, vertelt hij. “We zijn de club met de laagste rating in de tweede klasse in de Landelijke competitie, maar we kunnen hieruit niet degraderen. We hebben er sowieso nog een paar onder ons, dus ga ik er vanuit dat we in deze klasse actief kunnen blijven. In de Provinciale competitie zijn we afgelopen jaar gepromoveerd naar de eerste klasse en we hebben dit seizoen zelfs even bovenaan gestaan. Na vier wedstrijden stonden we bovenaan, totdat de toenmalige nummer twee ons de eerste punten afpakte. Maar we zullen wel in deze klasse blijven, want wij staan ver van de degradatiezone af.”
De competitieavond voor de Provinciale competitie is bij thuiswedstrijden op maandagavond. Bij uitwedstrijden past de groep zich aan op de avond die de uitspelende club hanteert. De Landelijke wedstrijden worden op zaterdagmiddag gespeeld vanaf 12.00 uur. Het tijdschema voor de wedstrijd is tegenwoordig één uur en twintig minuten plus één minuut voor elke zet. Het gevolg is dat partijen iets sneller afgelopen zijn, dan voorheen. “Vroeger kreeg je twee uur voor 50 zetten per speler en geen extra minuten. Als er nog geen winnaar was, werd er nog één uur aan toegevoegd voor 25 zetten. Mijn langste wedstrijd als dammer duurde in totaal zeven uur en drie kwartier, maar die heb ik uiteindelijk wel gewonnen. De tegenstander wilde niet opgeven en ik zag mijn kansen om die partij te winnen”, vertelt Leo trots.

Damclub
Om even een aantal zetten te laten zien, pakt Leo een dambord en damstenen uit zijn tas en laat zien hoe gemakkelijk je een tegenstander vast kan zetten met de juiste techniek. “Het is een leuke sport, degene die het verst door kan rekenen en de stand het best kan beoordelen, zal vermoedelijk die pot gaan winnen. Maar dammen is ook een foutenspel, net zoals bij voetbal”, legt Leo uit.
De club heeft momenteel een bestuur van vier man plus daarnaast nog de wedstrijdleiders. “Ik ben overigens geen type om in het bestuur te zitten. Dat is niet voor mij weggelegd, gewoon lekker mijn wedstrijden spelen. Het merendeel van de leden zijn toch wel vooral ouderen. Zeker wanneer ze gepensioneerd zijn, zie je dat weer terug in het ledenaantal, maar dan vooral personen boven 60 jaar. Je hebt nog wel jeugd, maar niet zoveel meer als vroeger. Alles moet bij de jeugd snel gaan tegenwoordig. De vereniging bestaat zo’n 15 jaar en we doen het behoorlijk. Daarnaast speelt ook de gezelligheid een rol bij deze club. Dat sociale aspect is misschien wel het voornaamste binnen de vereniging. En als we het dan ook goed doen in de competitie(s), zijn we gewoon prima bezig”, aldus Leo van Teylingen.

Interview: Nico Mos

}
Afbeelding
Sloopwerkzaamheden veegpost Vissershavenstraat gestart 23 feb, 11:00
Afbeelding
Scheveningse ondernemers stellen 25.000 tulpen beschikbaar voor bezoekers 22 feb, 13:00
Afbeelding
Balmuur Tholensestraat wordt weggehaald 21 feb, 14:00
Afbeelding
Luca Guariglia Duffy: Jong talent met ambities voor de toekomst bij SVC'08 21 feb, 10:00
Afbeelding
Jarige job zorgt voor drie extra bomen in Scheveningse Bosjes 20 feb, 18:00
Afbeelding
Bijna 300 reacties fietsvlonders Geuzen- en Statenkwartier 19 feb, 11:00