Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Ton van der Zijden: “Ik zou graag weer een jeugdafdeling zien binnen de club”

Sport

De enige schaakvereniging die gehuisvest is op Scheveningen, is Residentie Schaakclub Belgisch Park. Vanwege de coronaperikelen van de afgelopen jaren is de vereniging leden kwijtgeraakt. Voorzitter Ton van der Zijden (69) hoopt dat de jeugd en dames de weg naar de schaakvereniging weer weten te vinden.

Residentie Schaakclub Belgisch Park is in 1998 ontstaan uit een fusie. “Zowel Residentie Schaakclub als Schaakclub Belgisch Park zakten qua ledenaantal langzaam weg en waren te klein om voort te bestaan. Toen zijn de clubs in 1998 samengegaan. Daardoor is het een tijd lang goed gegaan, maar nu merken we toch weer, dat we iets moeten gaan doen.”

Ton is sinds een jaar of twee voorzitter van de schaakvereniging. “Eigenlijk heb ik al bijna 40 jaar permanent zitting in het bestuur. Deze periode nu dan als voorzitter. Eigenlijk heb ik alle functies binnen de club zo’n beetje gehad. Dat komt ook omdat ik vanaf 1968 al lid ben van deze club, dus je kan me wel honkvast noemen.”

Nu is hij voorzitter en heeft hij een aantal speerpunten, die hij verwezenlijkt zou willen zien. “Je wilt als eerste natuurlijk dat de club blijft floreren en groeien. In het verlengde hiervan zou ik heel graag weer een jeugdafdeling willen hebben bij onze club. Het is ook heel moeilijk om kader te vinden die daar tijd in willen steken. Met de jeugd is het wel zo, dat ze na een jaar of vijf, zes stoppen omdat ze bijvoorbeeld gaan studeren. We zien wel dat ze dan op latere leeftijd, na de studie, soms weer terugkeren. Als er jeugd rondloopt binnen de club krijg je ook een heel andere sfeer. Ook dames mogen zich aanmelden. Momenteel bestaan onze leden uitsluitend uit mannen.”

Competitie

Naast zijn functie als voorzitter is Ton ook teamleider van het tweede (schaak)team. “Een aantal leden is, mede door de corona, afgehaakt. We hadden drie teams, bestaande uit acht spelers. Momenteel hebben we nog twee teams over. Ik denk dat we momenteel zo’n 30 leden hebben en dat zijn vooral ouderen. Zij zien dat ook als een avondje ontspanning. We zijn eigenlijk een soort gezelligheidsvereniging. Iedereen kent elkaar en het sociaal aspect staat hoog in het vaandel.”

Het is niet alleen maar gezelligheid bij de Residentie Schaakclub Belgisch Park. De club doet namelijk met twee teams mee aan de competitie. Ton: “We doen mee aan een interne en externe competitie. We zijn lid van de Haagse Schaakbond en dan zijn we automatisch ook lid van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB). Ons eerste team speelt 1e klas van de Haagse Schaakbond. Onder deze bond valt grotendeels het Westland alsmede Zoetermeer en Delft.” 

Netflix

“Schaken zal altijd als sport blijven bestaan”, denkt Ton. “De wereld wordt wel steeds individualistischer en dat zie je ook terug in het schaakspel. Zelf speel ik ook veel schaakwedstrijden online. Zeker in de coronatijd deed ik dat vaak. Ook nu nog speel ik zeker tien schaakwedstrijden online per dag. Dat zijn korte spellen waarbij je allebei tien minuten speeltijd hebt.”

Schaken stond het afgelopen jaar plots flink in de belangstelling door de serie ‘The Queen’s Gambit’ op de streamingsdienst Netflix. Volgens Ton heeft dit op Scheveningen niet geleid tot een stroom aan nieuwe leden. “Ik heb de serie zelf niet gezien. Ook heb ik niemand gesproken die zich door deze serie bij ons heeft aangemeld, als nieuw lid”, zegt hij.

Wat de toekomst brengt voor de Scheveningse schaakvereniging is voor Ton nog in ongewis. “Als we te klein worden, zullen we toch na moeten denken om weer een fusie aan te gaan. Maar misschien krijgen we ook wel een ledenaanwas. Dat is afwachten hoe die toekomst zich ontvouwt”, aldus de voorzitter.

Tekst: Nico Mos

}