Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Thor de Bataaf: “Wij hebben afgelopen jaar zo’n 400 nieuwe leden kunnen begroeten”

Sport

Tennis is één van de buitensporten die minder onder de coronamaatregelen heeft geleden, al moeten de tennisparken nu wel om 17.00 uur dicht. Tennisvereniging HLTC Thor de Bataaf zag haar ledenbestand desondanks fors groeien. Ook is er nagedacht over de eventuele aanleg van padelbanen, al schat voorzitter Frank Dankaart de aanleg daarvan, wegens ruimtegebrek, niet hoog in.

Voorzitter Frank Dankaart valt direct met de deur in huis. “Inderdaad, padel is momenteel hot. We hebben over de aanleg van padelbanen nagedacht. Pakweg drie, vier jaar geleden was het compleet anders. Toen was er nog geen corona en dachten we ook aan padel. Ons ledenaantal lag rond de 1400, en we dachten eraan onze leden meer faciliteiten aan te bieden. Er was sprake van een vergroeningsproject rond ons park en het zag er naar uit dat we wat extra grond konden krijgen. Een uitbreiding met padelbanen en pickleball leek toen een optie. Er werd dus gedacht aan meerdere racketsporten. Maar de vergroeningsplannen werden gewijzigd en daarmee is uitbreiding voorlopig niet mogelijk.”

Forse groei

Er komt dus voor HLTC Thor de Bataaf op korte termijn geen extra grond. “Dan kun je die plannen direct afschrijven. Of je moet denken aan het slachtofferen van tennisbanen. Dat was misschien een optie toen wij nog een flink lager ledental hadden. Maar door corona zijn wij fors gegroeid in ledenaantal, we hebben er op dit moment circa 1800. Als je vandaag de dag als tennisvereniging leden verliest, doe je iets niet goed. Tennis was een tijdlang één van de weinige sporten, die je buiten mocht beoefenen. Veel mensen maakten de switch of adopteerden een extra sport in de vorm van tennis. Het begint zo langzamerhand ook een soort pijnpunt te worden van: wat ga je nu doen? We hebben geen ledenstop, maar we letten wel goed op het verdere verloop van de instroom. We hebben gelukkig 21 tennisbanen dus we hebben nog een beetje speling.”

Lesaanbod

Veel (nieuwe) leden willen ook lessen volgen. “Dat klopt inderdaad, en tennisleraren zijn momenteel schaars. We willen dan ook voldoende tennisleraren hebben om aan de vraag tegemoet te kunnen komen. Dat is voor heel veel tennisverenigingen een uitdaging. Ik ben tevreden hoe HLTC Thor de Bataaf functioneert, dus met de vrijwilligers, de professionals en de leden. Elke keer is het wel een puzzel om alles naar ieders tevredenheid op te lossen. Om nog even terug te komen op padel. Je trekt hierdoor ander publiek aan en dat moet wel weer passen bij de cultuur van de club. We zijn nu bezig, samen met Stichting Onroerend Goed de Bataaf, om te kijken wat de plannen met het park zijn. Die plannen zijn nog heel divers. Maar daar zal mettertijd een investeringsplan voor de toekomst uitrollen. Het zit nu in de oriënterende fase en er zullen op een gegeven moment prioriteiten worden gesteld. Ik ben bang dat padel niet de hoogste prioriteit krijgt, want we zijn nu eenmaal een echte tennisvereniging.”

Corona

In deze tijd kun je niet om corona heen. “De harde maatregel is dat het complex om 17.00 uur dicht moet zijn en er met maximaal twee volwassenen op de baan gestaan mag worden. Die komt echt hard aan bij het lesaanbod, waar we toch al krapte hebben. En nu is het voor veel mensen heel zuur dat lessen naar het weekend verzet moeten worden, of erger nog gecanceld worden. Je moet je programma deels omgooien en deels uitstellen. Iedereen snapt wel dat we het moeten doen door hoe de situatie nu is. De KNLTB maakt wel een vuist naar de regering toe. Die luidt de noodklok. Voor de vrijwilligers is het wel prettig dat de maatregel helder is. Om 17.00 uur is het gewoon klaar. Het allerergste vind ik de inkomstenderving bij onze horeca en onze pachter met zijn personeel. Dat is dramatisch. We staan wel voor één doel en dat is deze crisis overleven en dat gaat ons zonder twijfel lukken met onze hechte vereniging”, aldus voorzitter Frank Dankaart.

Tekst: Nico Mos

}