Afbeelding
Tekst: Rob Pronk

Mark van den Berg en de gloriejaren van JAC

Sport

In het jaar 2004 schreef  voetbalvereniging JAC bijna geschiedenis, maar helaas miste men op een haar na de promotie naar de Hoofdklasse KNVB. Was dit wel gelukt dan zou JAC, naast SVV Scheveningen, de tweede Scheveningse club zijn geweest die in de top van het Nederlandse amateurvoetbal zou zijn uitgekomen. Spits Mark van den Berg vertolkte toen een belangrijke rol in de succesformatie van JAC.

Mark van den Berg (48) groeide op in de Puttensestraat. Zijn broer Bert voetbalde al bij JAC dus automatisch ging hij ook op de Buurtweg spelen. Onder leiding van trainer Co de Visser debuteerde Mark op 18-jarige leeftijd in het eerste elftal van JAC. Jarenlang speelde broer Bert in de spits en Mark er vlak achter. Die tandem bleek achteraf goud waard voor JAC. Overigens was het vlaggenschip van JAC toen, in 1992, helemaal afgedaald naar de HVB. Trainer De Visser vond dat de club weer de weg omhoog moest inslaan en dat lukte nog in dat zelfde seizoen.

De opvolger van trainer Co de Visser werd Jan Linkerhof. Hij beschikte bij JAC over een geweldige nieuwe talentvolle lichting spelers. Toen er ook nog een aantal spelers van SVV Scheveningen overkwamen, begon het sprookje van JAC pas echt. In 1996 promoveerde JAC naar de 3e Klasse en in 1998 naar de 2e Klasse, waarbij Mark ieder jaar topscorer bij zijn club werd.

Mark van den Berg besloot toch om bij Scheveningen te gaan voetballen om te kijken waar zijn ‘plafond’ als voetballer lag. Na één seizoen in de basis gespeeld te hebben, keerde hij echter weer terug bij JAC. Reden? Hij miste gewoon zijn vrienden. Met aanvoerder Mark van den Berg maar inmiddels zonder broer Bert, die vanwege een zware knieblessure was gestopt, promoveerde JAC onder leiding van trainer Wim de Jong in 2002 zelfs naar de 1e Klasse.

Wat was nou het geheim van het ‘kleine’ JAC? Volgens Mark was JAC één groot vriendenteam dat ook buiten het veld goed met elkaar omging. “Wekelijks gingen we, met trainers en al, op stap. Juist door die eenheid hebben we met JAC het maximale er uit kunnen halen”, vertelt hij trots. Hoe uniek die groep van JAC was, bewijst wel dat ze nog steeds goed contact met elkaar hebben. Sterker nog, de meesten maken nog steeds jaarlijks een trip naar Las Vegas.

Mark van den Berg is altijd bescheiden geweest, praat ook liever niet over zichzelf maar over het teamverband. Het collectief. Echter de krantenkoppen in zijn plakboeken zeggen genoeg. Hij werd diverse keren winnaar van de Haagse topscorerslijst en zelfs uitgeroepen tot de beste voetballer van seizoen 2004-2005 in de regio Den Haag. Mark van den Berg was misschien wel één van de beste spitsen die wel ooit op Scheveningen gehad hebben.

}
Afbeelding
Sloopwerkzaamheden veegpost Vissershavenstraat gestart 23 feb, 11:00
Afbeelding
Scheveningse ondernemers stellen 25.000 tulpen beschikbaar voor bezoekers 22 feb, 13:00
Afbeelding
Balmuur Tholensestraat wordt weggehaald 21 feb, 14:00
Afbeelding
Luca Guariglia Duffy: Jong talent met ambities voor de toekomst bij SVC'08 21 feb, 10:00
Afbeelding
Jarige job zorgt voor drie extra bomen in Scheveningse Bosjes 20 feb, 18:00
Afbeelding
Bijna 300 reacties fietsvlonders Geuzen- en Statenkwartier 19 feb, 11:00