Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Herman Kooijenga: “De jeugd van SVV is echt stappen aan het maken”

Sport

Hij stapte zo blanco binnen bij Scheveningen zo’n anderhalf jaar geleden, na jarenlang bij diverse clubs hoofdtrainer te zijn geweest. Herman Kooijenga heeft het naar zijn zin bij SVV Scheveningen. Hij ziet de jeugd stapjes maken en, ook niet onbelangrijk, de jeugd groeit als kool.

Herman blikt even terug op het moment dat hij instapte. “We zijn nu pakweg anderhalf jaar bezig en ik kan wel stellen dat wij alles opnieuw hebben opgebouwd. Er stond wel een basis met voldoende teams en goede mensen, maar er zat nog onvoldoende structuur in de jeugd. Natuurlijk zijn er nu nog steeds wel dingetjes te verbeteren en zitten we met corona ook in een lastige tijd.”

Onder 19

Herman vervolgt: “Het eerste dat wij gedaan hebben is – met pijn in ons hart - een streep halen door het O-19 team. We keken naar wat er stond en wat we aan spelers en trainers hadden. Daaruit bleek – dat jaar – dat O-19 hooguit 12 spelers tot haar beschikking zou hebben en dat zou tot problemen gaan leiden. De spelers hebben we vervolgens verdeeld bij het 2e en 3e team. Van een vast O-21 of O-23 team waren we destijds nog geen voorstander. Je moet een seniorenselectie hebben van minimaal 50 spelers, om een extra onder 23 team toe te kunnen voegen. Daar kunnen dan jonge spelers die overkomen vanuit de jeugd wennen, maar er moet wel eerst sprake zijn van voldoende interne doorstroming. Het mooie is dat dit nu wel in de steigers staat. Jong Scheveningen speelt om de paar weken een doordeweekse wedstrijd. Er zijn genoeg clubs in de buurt om tegen te spelen. Daar zitten dan spelers in van het eerste, tweede en vanuit O-19. Gewoon ook om de jeugd te laten wennen aan het seniorenniveau. Onder de hoede van Marc Breuer, John Blok, Stephan van der Steen en Ben van Dam is dat team neergezet, dat wordt gecoacht door Marc en Stephan. Wanneer de doorstroming van eigen jeugd naar senioren echt op gang komt, overwegen we alsnog een vast O-21 of O-23.”

Structuur

Herman gaat verder: “We hebben een voetbaltechnisch management waar ik zitting in heb vanuit de jeugd. Daarnaast hebben we ook een voetbaltechnisch management jeugd. Van daaruit hebben we een voetbaljaarplanner gemaakt. Er zijn iedere maand dingen die moeten gebeuren, en bij de bespreking komt terug wat we af hadden moeten tikken en of dat allemaal gelukt is. Dat werkt mee aan een bepaalde structuur binnen de club. Er is duidelijkheid en er zijn geen verborgen agenda’s. We besteden ook veel aandacht aan de onderbouw. In het begin deed ik alles zelf, maar dat werd teveel, hoewel ik er nog steeds vijf dagen per week ben. Ik ben nu hoofd jeugdopleiding en houd mij het meest bezig met de coördinatoren bovenbouw en Bayram Sahin, die hier zijn voetbalschool heeft, doet de onderbouw. Hij is op dat niveau heel goed in jeugdtrainingen, zeker gezien zijn voetbaltechnische inbreng. Zowel Bayram als ik moeten nog steeds stapjes maken.”

Andere wereld

Tot slot kijkt Herman naar de toekomst. “Scheveningen groeit enorm bij de jeugd, zeker in de onderbouw. We hebben bijvoorbeeld vier O-11 teams en inmiddels twee O-19 teams. Daar moet dan wel de organisatie ingevuld zijn. Er wordt echt niet zomaar een trainer uit een hoge hoed getoverd. In december richten we ons al op het volgende seizoen. We hebben naast de voetbaltechnische kant ook een voetbalorganisatorische kant en kunnen zo de taken verdelen. Het hoofdjeugdopleiderschap is een heel andere wereld. Zeker ook omdat ik jarenlang trainer ben geweest. Maar ik kan nu wel stellen dat ik tot nu toe een tevreden mens ben. We maken stapjes, maar het kan nog altijd beter.”

Tekst: Nico Mos