Afbeelding
Beeld: Nico Mos

André Kuiper: “Het team en het spel ontwikkelen heeft prioriteit”

Sport

Na acht wedstrijden in dit seizoen bezet het eerste team van korfbalvereniging KVS/Maritiem de derde plaats in de Overgangsklasse C. Trainer en coach André Kuipers zwaait sinds mei de scepter en kijkt weliswaar naar de stand op de ranglijst, maar de eerste prioriteit is zijn team doorontwikkelen.

“We zijn in de selectie veel ervaring kwijtgeraakt. De wat oudere spelers en speelsters zijn gestopt voor de selectie”, vertelt André over de sterkte van zijn selectie. “Daar heb ik overigens nooit mee gewerkt, want dat was voor mijn tijd. Ik zag wel aankomen dat we verandering moesten doorvoeren richting het allround spel, door de schoten en goals meer te verdelen in het vak. De druk verleggen. Had ik die ervaren spelers erbij gehad, dan was het weer anders geweest. Die waren niet alleen een verlengstuk in het veld, maar ze hadden ook al vaste spelpatronen, en die zijn soms lastig te veranderen.”

André vervolgt over de sterkte van de poule waarin KVS nu zit: “Kijk, op het veld hebben we er in onze poule twee topploegen bij, waaronder Nieuwerkerk. In de zaal is het niveau omhoog getrokken. Er zijn vier ploegen doorgetrokken, omdat de hoogste league uitgebreid is met vier ploegen. Hierdoor zitten wij nu in een poule waarin de clubs gelijkwaardig zijn aan elkaar, dus er is heel veel concurrentie. Extreem sterke tegenstanders zitten er nu niet meer in. Dus ik zie daar zeker kansen voor ons. We spelen in de zaal, net zoals op het veld, in de Overgangsklasse.”

Groeien

André ziet het vertrek van de oudere spelers niet als probleem. “We hebben dan wel ingeleverd op ervaring, maar zijn daar nu mee aan de slag gegaan door heel veel te leren, door te groeien, zodat we straks op het veld ook wel weer stappen kunnen maken. Ik ben constant bezig om stapjes te zetten en dan komt de plaats op de ranglijst vanzelf. Ik ga mij daar nu niet op focussen. De ontwikkeling van het team en van het spel heeft bij mij prioriteit. Als dat beter gaat, en we met elkaar elke week weer beter worden, dan kun je ook van de andere teams op het veld winnen. Ik wil de druk meer verleggen van de mannen naar de vrouwen in ons team. De druk lag altijd bij de mannen en die scoorden ook het meest. Die krijgen ook de meeste druk en die druk wil ik dus verleggen. Dat is voor mij en het team de uitdaging. Want tegen topclubs red je het anders niet. Als die dames meer benut kunnen worden, worden we minder voorspelbaar en nog veel gevaarlijker. Dat hebben ze in zich. Ook is het een stuk leuker korfballen.”

De zaalcompetitie start weer op 27 november aanstaande.

Tekst: Nico Mos