Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Jan Spek: “De Meeuwen Makrelen Loop gaat altijd door”

Sport

Weer of geen weer, de Meeuwen Makrelen Loop staat op 18 december weer voor de deur. De inschrijving start op 1 november aanstaande. De belangstelling is weer enorm. Voorafgaand licht voorzitter Jan Spek een en ander toe.

Nadat de heren zich hebben voorgesteld, neemt voorzitter Jan Spek het woord: “De Meeuwen Makrelen Loop vindt op 18 december plaats. De meesten weten het al, maar voor degenen die het niet weten, vertel ik even in het kort het ontstaan van deze MML-loop”, steekt de voorzitter van wal. “Dit evenement is eigenlijk ontstaan in de Houtrusthallen, 26 jaar geleden. Als ploegje sportievelingen, genaamd de Meeuwen, hebben wij de organisatie overgenomen. En doorgezet om die Engelse mijlenloop (10 x 1,6 kilometer, red.) daar te laten plaatsvinden. Dat hebben we een aantal jaren gedaan. Maar de Houtrusthallen werden afgebroken, waardoor wij terecht kwamen bij de Sleephelling. Ook dat werd afgebroken, waardoor we weer moesten wijken. We zijn toen goed opgevangen door de firma Boeg BV. Ook daar moesten we op een gegeven moment vertrekken en kregen we onderdak in het Zuiderstrandtheater. Een perfecte locatie. Nu dit pand op de nominatie staat om afgebroken te worden, kunnen we gelukkig weer terug naar de firma Boeg BV op de Hellingweg.”

Jan Bakker valt bij: “De Meeuwen is eigenlijk ontstaan uit een schaatsclubje. We kregen toen les van Chris Meeuwisse. Meeuwisse is ook de ‘moeder’ van Boeg BV en via Chris kregen we altijd voldoende steun van Meeuwisse BV Nederland. Zij stellen nu weer belangeloos hun constructiehal ter beschikking. En daar zijn wij zeer content mee.”

De MML

Over de loop zelf zegt Jan Spek: “Vorig jaar ging het evenement niet door vanwege de coronatoestand. Dit jaar is het weer spannend, maar we besloten toch om het evenement wel door te laten gaan, onder voorbehoud van extreme toestanden uiteraard. De Meeuwen Makrelen Loop is van oorsprong een recreatieloop van 10 Engelse mijlen. De lopers mogen daar twee uur en een kwartier over doen. Om 13.00 uur wordt er gestart en uiterlijk om 15.15 uur moet iedereen binnen zijn. De lopers worden dan verwelkomd met een niet blijvende herinnering, namelijk een makreel gestoomd door de firma Esser. Daarnaast krijgen de lopers ook nog een kop erwtensoep, die aangeboden wordt door Jumbo Koornneef. Ook wordt er een door Simonis gebakken visje aangeboden door de firma Jaczon. Het evenement krijgt verder nog ondersteuning van INTRO en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade. We zitten wat dat betreft goed in de sponsoring voor dit evenement.” 

Spek vervolgt: “Over het aantal deelnemers hebben we niet te klagen, maar we stellen wel een limiet vast van 740 deelnemers. Mede omdat we beperkt zijn in het aantal vrijwilligers en de ruimte die Boeg BV ons kan leveren, willen we het kleinschalig houden.” 

De minimale inschrijving bedraagt 12 euro. Veel lopers melden zich aan, ook van buiten Scheveningen. “Deze Meeuwen Makrelen Loop is zo in de loop der jaren behoorlijk gegroeid. Naamsbekendheid genoeg. Vanaf 1 november mogen lopers vanaf 16 jaar inschrijven via de website. De MML gaat over het strand. We starten op de Hellingweg richting het Zuiderstrand en Monster en bij de zandmotor keren we weer. We hebben altijd Meeuwen Makrelen-weer: hagel, sneeuw, storm en regen, maar ons motto is ‘De Meeuwen Makrelen Loop gaat altijd door’, besluit voorzitter Jan Spek. 

Voor meer nieuws zie de website: www.mmlscheveningen.com.

Tekst: Nico Mos