Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Ans de Graag: “Kalinko Heren 1 hoort hoger te spelen”

Sport

Heren 1 van volleybalvereniging Kalinko is goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Er is gesnakt en uitgekeken naar het moment dat er weer normaal getraind en wedstrijden gespeeld kunnen worden. Trainer/coach Ans de Graag deelt die vreugde en is positief over haar Heren 1 team. Ze schreeuwt het niet van de daken, maar een kampioenschap zou er dit seizoen zomaar in kunnen zitten.

Ans blikt eerst kort terug: “Ja, natuurlijk waren we blij dat we weer normaal konden spelen en trainen. Vorig jaar waren we zo snel klaar. Na drie wedstrijden was het over. We hebben met de jeugd wel buiten kunnen trainen, maar dat is het ook niet echt. Je wil ze toch wat bieden, maar je staat wel twee, drie trainingen in de kou.”

Ans traint naast Heren 1 ook Heren 3 en de jeugd. “Heren 3 moet een opleidingsteam zijn, maar er zitten toch ook wat ouderen in de spelersgroep. We hebben momenteel in de jeugd een speler lopen van 14 jaar en die doet (al) mee met Heren 1. Hij is in feite nog B junior, maar traint al met Heren 1 mee, sterker hij speelt ook al wedstrijden mee op z’n tijd. In die zin ben je dan ook als Heren 1 aan het opleiden. Het derde team is, ondanks dat we maar drie wedstrijden hebben gespeeld, toch gepromoveerd. Eigenlijk had dat Heren 2 moeten zijn, maar dat was niet meer om te draaien.”

Voltreffer

“We hebben op dit moment met Heren 1 een goed team, hoor. Nu, in dit nieuwe (normale) seizoen hebben we weer een doel.” Ans vervolgt: “We hebben een speler, Arnout Verhey genaamd, van buitenaf erbij gekregen. Het leuke is dat ik die vroeger toen hij nog een jeugdspelertje was al heb getraind hier bij Kalinko. Hij speelt midden diagonaal. Voor ons is het wel prettig dat hij op die plek inzetbaar is.” Ook is er een wisseling op de spelverdeling bij de Heren 1 geweest. “Degene die als wissel daar speelde, maakte het team niet sterker. Kortom we gingen er niet op vooruit. Nu hebben we een speler die eigenlijk in het derde team speelde. En dat blijkt een voltreffer te zijn, want hij kan alles. Hij ontpopt zich als een sublieme spelverdeler. Ik wist niet dat hij dit ook in zich had, ondanks dat ik ook het derde team train”, vertelt Ans.

De trainer/coach vervolgt: “Ik ben eigenlijk niet zo bezig met Heren 1 om een basis te maken, want eigenlijk heeft iedereen zijn voor en tegens uiteraard. Eigenlijk is er nu een soort van gelijkwaardigheid. Als ik nu wissel, word ik er totaal niet zwakker op. We hebben op dit moment zowel een perfect midden als een perfecte buitenkant. We spelen nu nog steeds Promotieklasse en willen graag hogerop, maar op die weg ernaartoe kan er nog zoveel misgaan. We spelen 22 wedstrijden, dus je moet 22 keer presteren.” De heren van Kalinko zitten in een poule met teams uit de regio. “We spelen streekderby’s tegen ZOVOC en Inter Rijswijk. Al is het team van Inter Rijswijk hun vierde team. Voor de beker zijn we de eerste ronde vrijgeloot en nu spelen we pas eind november weer.”

Promotie

Ans mikt dit seizoen op promotie. “Dat wordt ook wel tijd, hoor, want dit team hoort niet in de Promotieklasse. Dit team hoort hoger te spelen. Mijn persoonlijke doelstelling, al mag ik die eigenlijk niet uitspreken, is: kampioen worden en de beker winnen. Gewoon de volle bak, al moet je dan verschoond blijven van blessures en van positieve coronagevallen. Dit is mijn derde jaar hier als trainer/coach. Eerlijk gezegd vind ik de club geweldig, maar de afstand is nog wel een dingetje. Officieel moet ik qua leeftijd nog één jaar werken. Voor mijzelf heb ik zoiets van na dit seizoen nog één seizoen. Maar echt stoppen zit er ook niet in hoor, want volleybal is en blijft mijn passie”, besluit Ans.

Tekst: Nico Mos