Afbeelding
Beeld: Nico Mos

Anna Spaans en Martine Rog keren terug naar KVS/Maritiem

Sport

Vorig jaar keerde Laura Dijkhuizen al terug naar KVS/Maritiem. Nu keren Martine Rog (26) en Anna Spaans (21), na een afwezigheid van respectievelijk zes en één jaar weer terug naar de Scheveningse korfbalvereniging. Beide dames lichten toe waarom ze weer terugkeren naar de vereniging waar hun korfbalroots liggen.

De beide speelsters stellen zich eerst even voor. “Ik ben Martine Rog, opgegroeid op Scheveningen. Ik ben in het dagelijkse leven software-consultant bij een bedrijf dat Zorg-ICT regelt”, trapt Martine direct af. “Mijn positie in het veld is voornamelijk vanuit de paalzone op zoek naar mijn eigen kansen.” Ook Anna Spaans is geboren op Scheveningen. “Ik studeer bedrijfskunde en moet eigenlijk nog één jaar. Ik heb mijn stage bij een pensioenuitvoerder afgerond en blijf daar deze zomer ook werken. Mijn positie in het veld is eigenlijk min of meer hetzelfde als Martine. Door de jaren heen ben ik wel gaan kijken naar mijn eigen kansen. Ik ben overigens geen ster in een één tegen één duel.”

Martine keert na zes jaar terug naar KVS, al heeft ze altijd wel binding met de club gehouden, omdat ze jaarlijks meeging met het zomerkamp. Anna is slechts één jaar weggeweest en speelde afgelopen jaar bij Achilles in Den Haag. Anna: “De reden waarom ik graag terugkeer, is de gezelligheid bij KVS. De club waar je opgegroeid bent is sowieso anders als je op een gegeven moment weggaat. Ik ben destijds vertrokken, omdat er toen geen KVS 3 was. Ik zie dat die er nu wel is en dat is voor mij dus een reden om terug te komen. Ik zie deze terugkomst als een hernieuwde uitdaging.” Martine: “Ik ging in Amsterdam studeren. Toen heb ik eerst nog een jaar heen en weer gereisd. Daarna heb ik dat voor de trainingen nog een jaar gedaan. Toen was ik er een beetje klaar mee en ben ik uiteindelijk in Amsterdam gaan spelen. Ik woon nu weer hier, dus is het voor mij alleen maar gemakkelijker geworden.”

De nieuwe trainer is André Kuipers. Beide speelsters hebben wel al gesproken met de nieuwe trainer. Anna: “Ik vind dat André een frisse blik heeft. Hij wil ook een ander soort spelletje spelen, dan wat KVS de laatste jaren heeft gespeeld. Meer allround en niet specifiek in één functie. Je moet eigenlijk van alles een beetje kunnen. Hij wil een beetje af van ouderwetse oplossingen. Dat vind ik wel leuk.” Martine: “Ik heb André al een aantal keer kort gesproken. Hij komt heel relaxt over en de trainingen zijn erg leuk tot nu toe. Heel afwisselend, iedere keer iets anders. Hij staat ergens voor, met ook een andere spelopvatting en in de trainingen wisselt hij heel veel af. Geen training is hetzelfde. Omdat er een ander spel gespeeld gaat worden, is iedereen nog aan het zoeken. Maar dat geldt momenteel voor iedereen, dus dat maakt het wel makkelijker.”

En over de sterkte van het team, vervolgt Martine: “Het grootste deel van het team dat er vorig jaar stond, staat er nog. De grootste verandering is, dat er een andere trainer voor de groep staat, die een andere visie heeft.”

KVS speelt zowel in de zaal als op het veld in de overgangsklasse. Martine: “Het moet altijd het doel zijn om mee te doen voor promotie naar de hoofdklasse. Dit seizoen willen we vooral proberen om bovenin mee te draaien. Nieuwerkerk is mijns inziens de grootste concurrent voor de titel.” Anna: “Op het veld ben je eigenlijk naar de zaalcompetitie toe aan het trainen. De wedstrijden op het veld zie je bij wijze van spreken als oefenwedstrijden. In de zaal is het spel dynamischer en sneller. Maar de gezelligheid op het veld heb je minder in de zaal, vind ik.” Martine over de jeugd: “Ik weet in ieder geval dat er heel veel jeugd is. Zelfs in coronatijd zijn er enorm veel nieuwe leden bijgekomen, vooral bij de jongere jeugd.” “Je kunt wel stellen dat de club op alle fronten leeft”, aldus Anna en Martine.