Afbeelding
Beeld: De Scheveninger

Haagse voetbalhistorie: “Het is een uit de hand gelopen hobby”

Sport

Wat begon als een website over de geschiedenis van voetbalclubs in Den Haag en Scheveningen, is uitgegroeid tot een grote verzameling materialen van onder andere voetbalshirtjes, glazen, foto’s, vaantjes en vlaggen van nog bestaande en al verdwenen voetbalverenigingen. Rob Pronk heeft al die materialen verzameld en uitgestald in zijn garage. “Het wordt eigenlijk te veel om hier neer te zetten en op te hangen. Ik ben op zoek naar een grotere ruimte.”

Op de website www.dehaagsevoetbalhistorie.nl vind je heel veel informatie over de naoorlogse Haagse en Scheveningse voetbalgeschiedenis van 1945 tot heden. Foto’s, verhalen, anekdotes en natuurlijk heel veel informatie over de meer dan 200 regionale voetbalverenigingen uit de Haagse regio. Rob: “Toen ik in de zomer van 2006 over de Buurtweg fietste, dacht ik terug aan mijn tijd bij SV’35. Dat was een mooie tijd. Ooit was dit gebied het decor van veel voetbalverenigingen, zoals onder andere Postalia, VDS, ESDO, Paraat, Marathon, Maasstraat en Archipel. Deze verenigingen zijn allemaal verdwenen. Eenmaal thuis maakte ik een lijst van deze voetbalclubs en probeerde informatie te vinden op internet. Maar er was weinig terug te vinden en toen ontstond bij mij het idee om zelf een website te maken over de Haagse voetbalhistorie.”

Haagse Courant Cup

Via de website kwam Rob in contact met mensen die thuis nog fotoboeken en andere spullen hadden liggen. “Het begon eigenlijk met het zoeken naar een SV’35 shirtje, omdat ik daar zelf gevoetbald heb. Maar bij het zoeken naar informatie voor de website kreeg ik steeds meer spullen aangeboden. Ik kreeg bijvoorbeeld alle medewerking van SVV Scheveningen. Zij hadden een kast waar ik in mocht snuffelen. Bij Duindorp is helaas weinig bewaard gebleven.” Echt grote naamsbekendheid kreeg de website van Haagse Voetbalhistorie na een groot artikel in de AD/Haagsche Courant van 15 april 2008. “Toen vlogen de bezoekersaantallen omhoog en stroomde mijn mailbox bijna dagelijks vol met nieuwe verhalen en heel veel nostalgische foto’s.” Op de vraag wat hij het meest bijzonder vindt in zijn collectie zegt Rob: “Ik heb een aankondigingsposter van de wedstrijd Tonegido tegen ADO uit 1926. En de allereerste Haagse Courant Cup en een Harry de Hartog beker.”

Gooi niets weg

Ondanks dat de garage van Rob helemaal vol staat, wil hij graag nog meer informatie en materialen ontvangen. “Mijn verzoek aan mensen die hun huis opruimen of van wie de ouders overlijden, is om niets weg te gooien, maar aan mij te denken. Zo heeft scheidsrechter Van Vliet aangegeven dat de glazen die hij bij elke club gekregen had, na zijn overlijden naar mij toe moesten. Heel veel mensen hebben spullen in de kelder of op zolder liggen, die bij het opruimen tevoorschijn komen. Het heeft misschien met de leeftijd te maken dat je sentimenteler wordt, maar de geschiedenis van die voetbalverenigingen leeft enorm bij veel mensen. Daarom zoek ik ook een grotere ruimte, zodat ik alles goed kwijt kan. Ik heb eigenlijk mijn oog laten vallen op de oude palingrokerij aan de haven van de familie Simonis. Ik hoop dat de familie Simonis hier samen met mij een idee in ziet. Het is een uit de hand gelopen hobby, maar ik heb er nog steeds plezier in.”

}