Afbeelding
Foto: Dick Teske

Plaquette Engelandvaarders komt terug op prominentere plek

Algemeen

Naar aanleiding van schriftelijke vragen die door het CDA in september 2023 werden gesteld heeft de gemeente laten weten dat de plaquette van het ‘Soldaat van Oranjestrand’ na de herinrichting van de middenboulevard een prominentere plek krijgt.

Op 4 april 2003 werd het Soldaat van Oranjestrand geopend door Erik Hazelhof Roelfzema met de onthulling van een plaquette. Een eerbetoon aan Engelandvaarders, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het buitenland waren gevlucht en op afstand hulp boden.

“De gedenkplaats is op dit moment helaas amper terug te vinden op de boulevard door wild geparkeerde fietsen en scooters. Daarnaast is de plaquette ook erg ondermaats: verpauperd en slecht leesbaar”, aldus het CDA afgelopen september.

De plaquette was in 2019 al een keer hersteld. De gemeente laat weten dat ‘door het gebruikte materiaal en het toegepaste lettertype is, ondanks het regelmatige reinigen, de leesbaarheid steeds minder geworden’. Over het herstel en of vernieuwing van de plaquette vindt momenteel overleg plaats tussen de gemeente Den Haag en het Museum Engelandvaarders.

De locatie van de plaquette is in 2003 zorgvuldig gekozen door de Stichting Genootschap Engelandvaarders en werd door de gemeente geëerbiedigd. In het ontwerp voor de nieuwe middenboulevard is rekening gehouden met een goed zichtbare- en vindbare plaats op de boulevard voor de nieuwe plaquette. De verwijzing naar het ‘Soldaat van Oranjestrand’ zal na de grootschalige verbouwing van de boulevard op een respectvolle plek terugkomen op het hekwerk ter hoogte van Beelden aan Zee met ‘uitzicht’ op het strand.

}