Afbeelding
Foto: Jan Eisse Pentinga

Gemeente aan de slag met natuurherstel Westduinpark

Algemeen

Om achteruitgang van de natuur in de duinen een halt toe te roepen, is gemeente Den Haag begin dit jaar begonnen met herstelwerk in het Westduinpark. 

Helaas gaat het niet goed met de natuur in het Westduinpark. “Zo zijn er te weinig konijnen, waardoor te weinig gras wordt gegeten, heeft de wind te weinig invloed, waardoor er te weinig open plekken en zandverstuivingen zijn en komen er veel bezoekers. Zij kunnen helpen door op de paden te blijven en de hond aan de lijn te houden”, zegt stadsecoloog Martin van den Hoorn van gemeente Den Haag. 

Ook zijn er teveel plantensoorten die niet van oorsprong in de duinen thuishoren, zoals de rimpelroos, Japanse duizendknoop, mahonie en sneeuwbes. “Het zijn eigenlijk ontsnapte tuin- en plantsoenplanten. Deze exoten verdringen onze inheemse, lokale planten die wel van nature in de duinen voorkomen.” 

Om lokale planten te beschermen en beter te laten groeien, worden daarom op diverse plekken in het Westduinpark exotische planten weggehaald. Begrazing van schapen gaat daar ook bij helpen.

“We zijn begonnen met het herstel”, zegt groenbeheerder Jan Eisse Pentinga van gemeente Den Haag. “We willen vitale, stuivende duinen, waar de wind vrij spel heeft en zijn werk doet en waar, dankzij die verstuiving, het duin hoger wordt. Hogere duinen beschermen ons tegen de stijging van de zeespiegel. Daarnaast veranderen inzichten. De gedachte is steeds meer: van park naar natuur. Laat de natuur meer zijn gang gaan”, zegt Jan Eisse. “We zijn trots op het Westduinpark. We moeten het beschermen. Daar is iedereen bij nodig.”

Meer weten over het Westduinpark? Neem een kijkje op de website van het Haagse Groen.

}
Afbeelding
Sloopwerkzaamheden veegpost Vissershavenstraat gestart 23 feb, 11:00
Afbeelding
Scheveningse ondernemers stellen 25.000 tulpen beschikbaar voor bezoekers 22 feb, 13:00
Afbeelding
Balmuur Tholensestraat wordt weggehaald 21 feb, 14:00
Afbeelding
Luca Guariglia Duffy: Jong talent met ambities voor de toekomst bij SVC'08 21 feb, 10:00
Afbeelding
Jarige job zorgt voor drie extra bomen in Scheveningse Bosjes 20 feb, 18:00
Afbeelding
Bijna 300 reacties fietsvlonders Geuzen- en Statenkwartier 19 feb, 11:00