Afbeelding
Foto: Daphne Mierop

Leerlingen Willem de Zwijgerschool vieren Sint-Maarten

Algemeen

Op donderdag 9 november was het zover, groepen één tot en met vier van de Willem de Zwijgerschool, trokken tussen 17.00 en 18.00 uur ter viering van het Sint Maartenfeest weer met elkaar de wijk in om aan te bellen en liedjes te zingen.

In groepjes mochten de kinderen onder begeleiding op pad, met mooie zelfgemaakte ‘lampionnen’. Het festijn was dit jaar wederom een groot succes, waarbij ongeveer 250 leerlingen van de Willem de Zwijgerschool zingend in het vallende donker door de buurt trokken.

Ook in de Geuzenwijk en in het Statenkwartier werd het feest gevierd. Daar trokken de kinderen op zaterdag 11 november de wijk in met lampionnen.

Het Sint-Maartenfeest wordt traditioneel gevierd op 11 november, of de avond ervoor. Van oorsprong is het de naamdag van Maarten van Tours, bisschop van Tours. Sint-Maarten werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen. De invulling die aan dit feest gegeven wordt, verschilt van streek tot streek. Vaak komen kinderen met lampionnen en gezang langs de deuren.