Afbeelding
Foto: Dick Teske

Renovatie Scheveningse vuurtoren in 2024

Algemeen

De vuurtoren op Scheveningen verkeert in niet al te beste staat. Er zitten scheuren in de vloer en de wanden. Rijkswaterstaat vindt het echter belangrijk, net als bewoners en ondernemers op Scheveningen, om de cultuurhistorische waarde en de levensduur van de vuurtoren te behouden. Daarom zullen zij in 2024 beginnen met het renoveren van de vuurtoren.

De vuurtoren is vergelijkbaar met de vuurtoren Lange Jaap in Den Helder en beide vuurtorens zijn ontworpen door Quirinus Harder. In september 2021 werden ernstige scheuren gevonden in de wanden en vloeren van de Lange Jaap. Daarom werd daar zelfs een gebiedsverbod opgesteld in een straal van 70 meter om de toren heen. 

Nadat daar geconstateerd werd dat de toren in slechte staat was, is er ook onderzoek gedaan naar de staat van het baken op Scheveningen. Tijdens inspectie met een drone zijn toen vergelijkbare scheurvormingen geconstateerd bij de Scheveningse vuurtoren. De constructieve veiligheid is niet in het geding, maar voor behoud is het nodig verdere achteruitgang te voorkomen.

In 2019 heeft de toren nog in de steigers gestaan, toen werd het kankerverwekkende Chroom 6 aangetroffen in de verflagen van de vuurtoren. De stof is toen van de buitenkant van de vuurtoren geheel verwijderd en vervolgens is deze opnieuw geschilderd. De verwachting is dat Rijkswaterstaat in 2024 in fasen zal starten met de verdere renovatie van het iconische bouwwerk.

De bedoeling is dat de vuurtoren na renovatie weer als nationaal monument dient en dat deze zowel veilig toegankelijk is voor mensen in functie, en veilig te benaderen en (mogelijk) te betreden is vanuit de omgeving. Verder wordt ten doel gesteld dat de toren straks dient als baken in de omliggende gemeenschappen, geschikt is voor onderzoeksapparatuur en met regulier onderhoud in stand wordt gehouden.

Klik hier voor meer informatie.